Rusové povolali posily do oblasti Bachmutu a přešli do útoku. Oděsa hlásí zraněné, Krym exploze

Ruské síly povolaly posily k Bachmutu a přešly do útoku, oznámila ukrajinská armáda. Čtyři zraněné hlásí místní úřady po raketovém útoku na přístavní infrastrukturu v černomořské Oděse. V okolí Dnipra na jihovýchodě Ukrajiny protiletecká obrana v noci sestřelila dvě ruské rakety. Moskva jmenovala podle ruské agentury TASS nového velitele skupiny Dněpr na Ukrajině. Stal se jím náčelník vzdušně-výsadkových sil generálplukovník Michail Teplinskij.

Teplinskij nahradí ve funkci generálplukovníka Olega Makareviče, který byl podle ruského listu Izvestija převeden na jiné funkce. Kreml důvod jeho sesazení neoznámil.

„Svědčí to hlavně o tom, že se ruské nejvyšší státní vedení řídí zásadou 'nové koště dobře mete'. Během bojů přišel o svou funkci například i generál Surovikin, ačkoli byl autorem těch tří obranných linií. Jde zkrátka o to, že fronta se v tuto chvíli nehýbe z místa ani z jedné ani z druhé strany. Nejsem si ale jistý, že by výměna velitelů mohla s něčím pohnout dopředu,“ prohlásil komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák.

Útok na Oděsu

Po ruském útoku na loděnici u Oděsy vznikl požár, který se už podařilo zlikvidovat, sdělil na síti Telegram šéf oděské oblastní správy Oleh Kiper. Server RBK-Ukrajina později informoval, že zranění utrpěly čtyři osoby, jde o zaměstnance podniku.

Dva lidé museli být kvůli útoku hospitalizováni. Na správní budově a na vybavení loděnice vznikly škody. Mluvčí ukrajinských vzdušných sil Jurij Ihnat podotkl, že útok Rusové podnikli patrně balistickými raketami, které nezřídka odpalují z Krymu.

Jedna žena zemřela podle oblastního gubernátora při ruském úderu na jihoukrajinský Cherson. „Několikrát vypálili z raketometu GRAD. Nejprve jsem slyšel jeden výbuch a pak pět dalších. Po chvíli jsem uslyšel opět pět ran. Střely dopadly v okolí. Jedna také zasáhla sousední dům,“ uvedl obyvatel města.

Protivzdušná obrana podle oznámení ukrajinského letectva v noci zničila 12 ruských dronů íránské výroby a dvě rakety vzduch-země Ch-59. Šéf Dněpropetrovské oblastní správy Serhij Lysak na Telegramu napsal, že úlomky sestřelených raket poničily v Dněpropetrovském okrese vícepatrový obytný dům, jeden rodinný dům a automobil.

Rusové ve stejném regionu kromě toho ostřelovali město Nikopol. Nikomu se nic nestalo, dodal Lysak.

Studio ČT24: Komentátor ČRo Plus Dvořák k aktuální situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Rusové tlačí u Bachmutu

V oblasti Bachmutu v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny ruští útočníci výrazně posílili a přešli z obranných operací do aktivních, uvedl velitel pozemních sil ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Syrskyj na Telegramu.

Ruská armáda je podle Syrského aktivní zejména v oblasti Kupjansku, kde se snaží postupovat více směry najednou. „Takovými akcemi se Rusové snaží zastavit pohyb obranných sil. Nepřítel utrpí těžké ztráty a nemůže dosáhnout svých cílů,“ poznamenal velitel. Podle Syrského zůstává situace na východě obtížná. V rámci bachmutské fronty dosáhly obranné síly úspěchu východně od Kliščijivky a Andrijivky v Doněcké oblasti, píše Ukrinform.

Napětí trvá rovněž u Avdijivky. „O Avdijivku se bojuje devět let a z ukrajinské strany je poměrně dobře opevněná,“ říká analytik Michal Smetana z Institutu mezinárodních studií FSV UK. Rusko tam nyní soustředí větší síly a chce město obklíčit, zaznamenalo ale obrovské ztráty.

„I přes vysoké ztráty není vyloučené, že v řádu týdnů a měsíců by se Rusku mohl podařit nějaký větší postup. Může fungovat analogie s městem Bachmut, které získalo na důležitosti s tím, jak dlouho se o něj Rusko pokoušelo bojovat. Utrpělo u toho obrovské ztráty, ale nakonec město padlo do ruských rukou,“ připomíná Smetana.

Zásah na Krymu

Ukrajinské ozbrojené síly v pondělí oznámily, že v noci zasáhly „strategický cíl ruské protivzdušné obrany“ na západě Krymu. Telegramový kanál Astra s odkazem na své zdroje píše, že terčem vzdušného útoku se stala protivzdušná obrana ruských invazních sil u obce Olenivka, přičemž 17 vojáků utrpělo zranění.

Podle ruského ministerstva obrany útočily u Sevastopolu ukrajinské námořní drony. Z města ráno přicházely informace o explozích. Ruskojazyčný servis BBC napsal, že z pozdějšího prohlášení ministerstva obrany v Moskvě lze usuzovat, že šlo o střelbu proti dvěma ukrajinským bezpilotním člunům.

Šéf Ruskem dosazené správy města Michail Razvožajev informoval o sestřelení dvou „vzdušných cílů“ nad Sevastopolem. Trosky dopadly v několika čtvrtích města, napsal server Meduza. Ruské ministerstvo obrany později tvrdilo, že jeho protivzdušná obrana po poledni nad Krymem sestřelila osm raket Storm Shadow vystřelených Ukrajinci.