Rusové postupují na východě Ukrajiny. Civilisté musí opustit Kupjansk

Rusové obsadili vesnici Ostrivske v Doněcké oblasti, uvedl server Ukrajinska pravda. V úterý ruská armáda postoupila ve městě Toreck a ukrajinské úřady v Charkovské oblasti nařídily povinnou evakuaci všech civilistů z Kupjansku ve východní části regionu. Už dříve toto město musely opustit rodiny s dětmi.

Ruské síly obsadily vesnici Ostrivske v Doněcké oblasti a postoupily u obcí Levadnoho v Záporožské oblasti a Cukurynoho v Doněcké oblasti. Během úterý Rusové postoupili ve městě Toreck, kde dělostřelectvem zničili celé čtvrti, napsal server Ukrajinska pravda s odkazem na analytiky projektu DeepState, který je pokládán za blízký ukrajinské armádě.

Ve středu ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytí obcí Krasnyj Jar v Doněcké oblasti a Nevske v Luhanské oblasti. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze v podmínkách války bezprostředně a nezávisle ověřit.

Rusové rozšiřují svůj nástupní prostor ve směru na Pokrovsk, upozornil bývalý velitel Výcvikového centra spojeneckých sil NATO Pavel Macko.

Dodal, že Rusové jsou aktivní ve směru na Kurachove u Ostrivske. „Toto naznačuje, že se snaží dostat co nejdále – než přijdou podzimní bahna – aby si vytvořili podmínky na takzvané alternativní možnosti útoku,“ řekl generálporučík ve výslužbě.

Podle něj ruské jednotky mohou stočit svůj postup na sever, pokračovat k Pokrovsku po křídle a snažit se ho dobýt nebo pokračovat v postupu po hranici Záporožské a následně Dněpropetrovské oblasti, což by zlepšilo jejich nástupní podmínky pro hlavní sezonu bojů v roce 2025, přiblížil Macko.

Generál ve výslužbě Macko o situaci na ukrajinské frontě (16. října 2024) (zdroj: ČT24)

Evakuace Kupjansku

Ukrajinské úřady vydaly nařízení, které se týká povinné evakuace Kupjansku a dalších tří obcí v jeho okolí, nedaleko nichž prochází frontová linie. Kupjansk leží na řece Oskil. Na jejím východním břehu se nachází asi čtyři tisíce lidí, na západním okolo tří tisíc obyvatel. Za minulý měsíc tato místa opustilo 234 rodin s dětmi, nyní se kvůli zhoršující se situaci povinná evakuace týká všech civilistů.

Šéf vojenské správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov řekl, že v okolí Kupjansku je v těchto dnech nejhorší situace v celém regionu. Úřady už nedokážou zaručit, že lidé budou mít dodávky elektrického proudu, vody nebo humanitární pomoci. Kvůli neustálému ruskému ostřelování nemohou pracovat opravárenské čety.

Ruská vojska Kupjansk obsadila v prvních dnech plnohodnotné invaze v únoru 2022. Ukrajinská vojska je odtamtud vytlačila během protiofenzivy v září téhož roku, Rusové však na město setrvale útočí.

Ruský dronový útok

Rusko zaútočilo v noci na středu na Ukrajinu 136 drony, z nichž 51 sestřelila protivzdušná obrana. Šedesát strojů bylo takzvaně „ztraceno“, což ukrajinské letectvo přičetlo elektronickému boji. Dva bezpilotní stroje podle Ukrajinců zamířily zpět do Ruska. Asi dvacet dronů je stále ve vzduchu, podotklo v ranní zprávě letectvo.

Rusové podle ukrajinských vzdušných sil vyslali střely S-300/400 a Ch-59 na Doněckou a Černihivskou oblast. O jejich osudu Kyjev zatím neinformoval.

Podle agentury Ukrinform vypukl po ruském úderu rozsáhlý požár v blíže neurčeném průmyslovém podniku v Ternopilské oblasti. Požár se podařilo uhasit a nikdo nebyl zraněn, dodala ukrajinská agentura s odvoláním na regionální vojenskou správu.

Ruské dronové útoky se podle Macka zaměřují na kritickou infrastrukturu, kterou mají za cíl poškodit před blížícími se zimními měsíci.

Rusové začali používat levné drony včetně strojů Gerbera, které vyrábí ve třech variantách: jako průzkumný dron, útočný bezpilotní letoun nebo falešný cíl, napsala Ukrajinska pravda. Podle portálu Defense Express jde o stroj, jenž má trup z pěnové hmoty.