Rusové opět cílili na ukrajinskou energetiku. Na Krymu přišli o vrtulník

Ukrajinští představitelé a úřady ve středu informovali o úmrtí devíti civilistů včetně tří dětí při ruském ostřelování. Oběti jsou hlášeny z Oděské, Doněcké a Charkovské oblasti. Hlášeno je také poškození energetiky na jihu země po nočních ruských útocích. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 14 ze 17 dronů a dvě z několika ruských raket, uvedlo letectvo. Po úterním ruském útoku na Kosťantynivku v Doněcké oblasti našli v troskách další dva mrtvé. Na okupovaném Krymu se zřítil ruský vrtulník. Invazní armáda podle neoficiálních zdrojů z obou stran obsadila vesnici Pervomajske v Doněcké oblasti.

V Oděské oblasti na jihu Ukrajiny ve středu večer raketový úder zabil čtyři lidi, včetně desetileté dívky, a dalších sedm lidí zranil, uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper. Sdělil také, že podle prvních zpráv Rusové útočili balistickými raketami Iskander. Co bylo cílem útoku, neupřesnil, a pouze sdělil, že byla zasažena dopravní infrastruktura a škody utrpěly i nákladní automobily.

Ruský útok zranil také další dva lidi z řad pracovníků dopravního podniku v Oděské oblasti, uvedl ráno web Ukrajinska pravda s odvoláním na místní a oblastní úřady. V samé Oděse ruský útok podle starosty Hennadije Truchanova poškodil energetickou infrastrukturu, soukromý dům a několik aut. Útok se odehrál na výročí osvobození města od nacistických okupantů, připomněl Truchanov i předseda oblastní správy Oleh Kiper.

Čtrnáctiletá dívka a dvě ženy zemřely při útoku na vesnici Lypci v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, sdělil šéf regionální správy Oleh Syněhubov. Ostřelování tam kromě toho zranilo dva lidi včetně šestnáctiletého chlapce. Rusové podle úředníka kromě toho shodili dvě letecké bomby na Vovčansk, následkem čehož byla podle jeho tvrzení zcela zničena tamní poliklinika. Na jím zveřejněných fotografiích jsou vidět plameny šlehající ze střechy budovy. Při zásahu nemocnice podle něj utrpěli zranění dva lidé. Charkovská oblast, kde leží obě jmenované obce, je terčem ruského ostřelování prakticky denně.

Útok poškodil energetickou infrastrukturu v Mykolajivské oblasti, kde na několik hodin byla přerušena dodávka elektřiny. Ruský úder způsobil požár v energetickém objektu a také v rekreačním zařízení u města Očakiv. Nálety a následné dělostřelecké ostřelování se obešlo bez raněných, uvedl předseda oblastní správy Vitalij Kim na sociální síti Telegram.

Jižní velení ukrajinských ozbrojených sil uvedlo, že dvanáct dronů bylo sestřeleno nad Mykolajivskou oblastí a dva nad Oděsou. Už v úterý večer se podle velitele letectva Mykoly Oleščuka podařilo sestřelit dvě řízené letecké střely Ch-59, vypálené na Oděsu. Rusko na Ukrajinu vyslalo také dvě střely s plochou dráhou letu Iskander-K a balistickou raketu Iskander-M; co se s těmito zbraněmi stalo, Oleščuk neupřesnil.

V Kosťantynivce v Doněcké oblasti, kde úterní ruský útok zasáhl dvoupodlažní dům, našli záchranáři v troskách těla třiačtyřicetileté ženy a jejího dvanáctiletého syna. Počet obětí úderu tak stoupl na tři, už v úterý ze sutin vyprostili tělo šedesátiletého muže.

Okupanti přišli o vrtulník, podle neoficiálních zpráv obsadili Pervomajske

Mluvčí ukrajinského vojenského námořnictva ohlásil, že na Ruskem okupovaném Krymu se zřítil ruský vrtulník Ka-27. „Něco hledal – a našel,“ ironicky poznamenal mluvčí Dmytro Pletenčuk na Facebooku. Podrobnosti o incidentu nesdělil. Ruské ministerstvo obrany podle státní agentury RIA Novosti tvrdí, že předběžnou příčinou pádu je porucha stroje.

Ruským jednotkám se podle neoficiálních zdrojů z obou stran podařilo obsadit vesnici Pervomajske u Doněcka, uvedla ruskojazyčná redakce BBC. Tyto zprávy podle ruského exilového webu Meduza nekomentovalo ani ruské ministerstvo obrany, ani ukrajinský generální štáb.

„Nepřítel dokázal prolomit obranu střeleckého praporu 59. brigády a úplně obsadit Pervomajske, o které se bojovalo od srpna 2022,“ uvedl ukrajinský zpravodajský projekt DeepState, blízký ukrajinské armádě, podle kterého citelné ztráty utrpěly obě strany. Ves leží asi deset kilometrů jihozápadně od Avdijivky, kterou ruské jednotky po úporných bojích dobyly v únoru. Před válkou ve vsi žily asi dva tisíce lidí.