Ruský úder v Charkovské oblasti je letos nejtragičtější. Zemřelo přes padesát lidí

Události: Ruský úder u Kupjansku si vyžádal desítky obětí (zdroj: ČT24)

Přes padesát lidí zahynulo při čtvrtečním ruském ostřelování Charkovské oblasti. Oznámil to šéf oblastní správy Oleh Syněhubov. Ruské síly podle něj zasáhly obchod a kavárnu ve vesnici Hroza zhruba třicet kilometrů západně od Kupjansku. Na místě pracují záchranné týmy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to označil za „brutální ruský zločin“ a „záměrný teroristický útok“. Jde o nejtragičtější ruský úder v tomto roce.

„Dnes kolem 13:15 (místního času, 12:15 SELČ) Rusové zasáhli kavárnu a obchod, kde bylo mnoho civilistů,“ uvedl Syněhubov. Původní bilanci 48 mrtvých později s postupem záchranných prací zvýšil na 51, přičemž zahynul i šestiletý chlapec. Zraněných je sedm včetně šesti žen převážně starších 50 let a jednoho 55letého muže. Dvě zraněné jsou ve vážném stavu.

Ukrajina zahájila vyšetřování

Rusko podle předběžných informací útočilo raketou Iskander. Útok byl zjevně cílený, a ukrajinské bezpečnostní služby proto zahájily vyšetřování, uvedl ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. „Teroristé útočili záměrně v době oběda, aby způsobili maximální počet obětí,“ dodal ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov.

Záchranáři v sutinách pracovali několik hodin. „Právě vytáhli mého syna, bez hlavy, bez rukou, bez nohou… Poznali ho podle dokladů, podle řidičského průkazu,“ řekl AFP sedmdesátiletý Volodymyr Muchovatyj.

Nevěděl, zda útok přežila i jeho žena a snacha a doufal, že je odvezly sanitky do nemocnice. „Naděje je ale malá. Samotný dlouho žít nebudu. Moje žena mě velmi milovala,“ řekl Muchovatyj.

Rusko od začátku své válečné agrese na Ukrajině i přes rostoucí důkazy a výpovědi svědků tvrdí, že na civilní cíle neútočí. Ke čtvrtečnímu incidentu se Moskva bezprostředně nevyjádřila.

Následky ruského útoku v Charkovské oblasti
Zdroj: Reuters/Press service of Ministry of Internal Affairs of Ukraine

Obyvatelé se zrovna loučili se zesnulým

V době útoku se v kavárně podle Klymenka konala smuteční hostina na počest jednoho z obyvatel Hrozy. Všechny oběti pocházejí právě z této vesnice. Podnik i nedaleký obchod podle ministra ruský útok úplně srovnal se zemí.

Fotografie z místa, zveřejněné úřady, ukázaly záchranáře stojící nad doutnajícími hromadami cihel, dřeva a pokrouceného kovu či ze sutin vyproštěná mrtvá těla vyrovnaná podél zdi přilehlého dětského hřiště.

Klymenko podle agentury Reuters ve vysílání ukrajinské televize řekl, že „na smuteční hostině byli přítomni lidé z každé rodiny, z každé domácnosti“ z Hrozy.

Podle Klymenka měla obec před útokem zhruba tři sta obyvatel. Oblastní prokuratura ale později uvedla, že ve vesnici žila jen asi stovka lidí. Útok tak zabil polovinu z nich. 

Barbarský čin a zlo, zní ze světa

Incident již odsoudil prezident Zelenskyj. „Ruský teror je třeba zastavit. Všichni, kdo pomáhají Rusku obcházet sankce, jsou zločinci. Každý, kdo podporuje Rusko, podporuje zlo. Moskva využívá teroristické útoky, jako je tento, k jediné věci – aby ze své genocidní agrese udělalo nový světový normál,“ prohlásil prezident, který je na summitu Evropského politického společenství (EPC) ve španělské Granadě.

Úder proti civilistům odsoudil mimo jiné i generální tajemník OSN António Guterres. Britský premiér Rishi Sunak označil úder za barbarství. „Musíme pokračovat v podpoře Ukrajiny, protože tohle je děsivá realita, se kterou dennodenně žijí,“ citovala agentura AFP mluvčí amerického prezidenta Joea Bidena Karine Jean-Pierrovou.

„Od začátku války na Ukrajině jsme svědky ruských zvěrstev, včetně útoků na civilisty. Dnešní ostřelování Charkovské oblasti, při kterém zemřelo i šestileté dítě, je toho důkazem,“ napsala česká diplomacie.

Čtvrteční útok byl jedním z nejhorších z hlediska počtu civilních obětí při jediném ruském úderu od začátku války, píše agentura Reuters. Úřady v Charkovské oblasti kvůli útoku vyhlásily od pátku do neděle třídenní smutek.

Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov znovu vyzval spojence, aby zemi dodali další protiraketové systémy, tolik potřebné pro obranu ukrajinského nebe i civilistů ve městech. Německý kancléř Olaf Scholz ve čtvrtek Zelenskému přislíbil, že Berlín Ukrajině poskytne další systém protivzdušné obrany Patriot.

Ukrajinská armáda vesnici Hroza osvobodila od ruské okupace loni.