Rusko změnilo taktiku, ubylo útoků na infrastrukturu, říká mluvčí ukrajinského letectva

Před prvním výročím zahájení plnohodnotné ruské invaze je na Ukrajině kvůli očekávání dalších raketových útoků cítit napětí. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl mluvčí Velitelství vzdušných ozbrojených sil Ukrajiny Jurij Ihnat. Uvedl také, že Rusové změnili taktiku svého ostřelování. Na Ukrajinu přilétá méně raket a necílí přímo na objekty kritické infrastruktury, jak tomu bylo v předchozích měsících.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor 2023)

  • 23:47

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. března. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:46

    Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

  • 23:41

    Ruské síly pokračují v útoku na Bachmut ve východní Doněcké oblasti a zároveň se snaží vytvořit podmínky pro ofenzivu v některých oblastech jižního Chersonu a jihovýchodního Záporoží, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své večerní zprávě. 

„Za prvé střílí v jinou denní dobu. Dříve v noci používali drony, teprve ve dne pak stříleli rakety proti objektům kritické infrastruktury. V současné době střílí méně raket ve dne – a to nejenom na objekty kritické infrastruktury,“ vysvětluje Ihnat.

„Možná si řekli, ze se jim nedaří rozbít a zničit naší elektroenergetiku, a tudíž je zbytečné takto utrácet miliardy dolarů,“ nastiňuje možnou příčinu změny ruské taktiky.

Napětí před výročím zahájení ruské invaze (zdroj: ČT24)

V rozhovoru připomněl například nedávný raketový útok na západoukrajinské město Chmelnyckyj, který se obešel bez obětí na životech. Ukrajinské protivzdušné obraně se tam podařilo dvě z ruských raket zneškodnit.

„To se nám ne vždy podaří. Je těžké sestřelit rakety s plochou dráhou letu a nemáme vždy na místě ty nejmodernější zbraně,“ připouští Ihnat. Nelze proto podle něj dosáhnout stoprocentní úspěšnosti při obraně proti raketám.

Kovové balony matoucí radary

Rusko navíc prý i nadále pokračuje v používaní kovových balonů plněných plynem, které jsou schopny mást radary protiletecké obrany.

Ihnat také připustil, že blížící se výročí začátku invaze zvyšuje napětí v zemi. „Napětí stoupá – nejenom na frontě. Všichni chápeme, že nejbližší dny budou těžké. Musíme je přežít, aniž bychom ztratili koncentraci,“ uzavřel.