Rusko tvrdí, že zničilo ukrajinský výsadek za Dněprem. Zabíjelo i civilisty v Černihivu

Rusko v sobotu podniklo raketový útok na severoukrajinské město Černihiv, který si vyžádal sedm životů. Dalších 110 utrpělo zranění. Oznámilo to podle agentury Reuters ukrajinské ministerstvo vnitra. V noci na sobotu také Moskva vyslala na ukrajinské území sedmnáct dronů, uvedlo ukrajinské letectvo, podle kterého se patnáct bezpilotních strojů podařilo sestřelit. Rusko dále oznámilo, že zničilo ukrajinskou jednotku, která budovala předmostí za Dněprem.

„Ruská raketa zasáhla v našem Černihivu přímo městské centrum. Náměstí, polytechnická univerzita, divadlo,“ napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti Telegram. „Obyčejná sobota, kterou Rusko změnilo v den bolesti a ztrát. Jsou tam mrtví, jsou tam zranění,“ dodal.

Podle ministra vnitra Ihora Klymenka je hospitalizovaných 25 lidí včetně dvanáctileté dívky. Starosta Černihivu Oleksandr Lomako později dodal, že zasaženo bylo 117 lidí. Město vyhlásilo třídenní smutek.

V divadle v severoukrajinském městě se podle agentury Unian konala výstava výrobců bezpilotních letounů. V okamžiku dopadu rakety bylo na místě mnoho civilistů. Ukrajinské úřady z bezpečnostních důvodů předem nezveřejnily, kde přesně se událost uskuteční, a místo konání oznámily až čtyři hodiny před začátkem, píše Unian. Podle svědků raketa zasáhla přímo výstavní prostory.

Dronový útok

Rusko v noci na sobotu na Ukrajinu útočilo také bezpilotními letouny. Ty vzlétly z ruské Kurské oblasti a na Ukrajinu, která se brání plnohodnotné ruské invazi už téměř osmnáct měsíců, přiletěly ze severovýchodu. Oblasti v centrální a západní části Ukrajiny vyhlásily letecký poplach. „(Ukrajinské síly) zničily patnáct nepřátelských dronů,“ informovalo ukrajinské letectvo. Co se stalo se dvěma nesestřelenými stroji, neupřesnilo.

Za posledních čtyřiadvacet hodin podle ukrajinského generálního štábu Rusko útočilo ze vzduchu více než čtyřicetkrát. Údery si vyžádaly mrtvé a zraněné v řadách civilistů, podrobnosti ale zatím nejsou k dispozici, uvádí ruskojazyčný server BBC. 

Moskva hlásí akci proti ukrajinskému výsadku

O akci na jižním úseku frontu, při které se ruské armádě podařilo překazit operaci ukrajinských vojáků, v sobotu informovalo ruské ministerstvo obrany. „Ruská armáda porazila nepřátelský výsadek zhruba o 150 lidech, kteří se snažili získat pozice na levém břehu Dněpru,“ citovala agentura AFP z prohlášení ministerstva. Řeka v těch místech tvoří frontovou linii.

Ruské úřady zároveň ohlásily dva vzdušné ukrajinské útoky, jeden na Krymský poloostrov, který Moskva anektovala v roce 2014, a druhý na vojenské letiště v Novgorodské oblasti na severozápadě Ruska.

Nad Krymem ruská protiletecká obrana sestřelila ukrajinskou střelu a incident si nevyžádal žádné oběti ani škody, uvedlo ruské ministerstvo obrany. V Novgorodské oblasti, která leží stovky kilometrů od ruských hranic s Ukrajinou, ukrajinský dron podle ruského ministerstva způsobil požár a poškodil jedno vojenské letadlo. Nikdo ale nebyl zraněn a plameny se podařilo rychle uhasit, ohlásila Moskva. Agentura AFP podotkla, že ruská armáda jen vzácně připouští útoky na svou vojenskou infrastrukturu.

V posledních měsících se zvýšil počet hlášení ruských úřadů o ukrajinských dronových útocích hluboko za ukrajinsko-ruskými hranicemi, připomíná agentura Reuters. Jeden bezpilotní letoun tento týden narazil do budovy v centru Moskvy poté, co jej ruská protivzdušná obrana sestřelila, a narušil letecký provoz na všech civilních letištích ruské metropole vzdálené od hranic stovky kilometrů.