Řecko zadrželo loď s kurdskými separatisty a příznivci Fethullaha Gülena. Prchali před perzekucí

Řecká pobřežní stráž zadržela u ostrova Zakynthos loď se 65 migranty plujícími z Turecka, mezi nimiž byli turečtí policisté či kurdský novinář, kteří podle svých slov utíkají před politickou perzekucí. Informovala o tom ve čtvrtek řecká média. Plavidlo bylo zadrženo v úterý večer a migranti převezeni do Řecka, podle některých zdrojů mířili do Itálie.

„Jsme z Turecka a jsme policisté,“ citovala řecká média jednoho z migrantů. Tureckých policistů bylo ve skupině dvacet a podle deníku Kathimerini uvedli, že jsou příznivci duchovního Fethullaha Gülena.

Ten žije v exilu v USA, turecká vláda ho viní mimo jiné ze zosnování pokusu o převrat z roku 2016 a jeho příznivce dlouhodobě pronásleduje. Gülen odmítá, že by stál za pokusem o puč, který provedla část armády.

Kromě dvaceti policistů bylo na palubě plavidla Nemo deset Kurdů, kteří jsou podle řeckých médií členy separatistické Strany kurdských pracujících (PKK), kurdský poslanec a novinář. Ten uvedl, že byl v Turecku tři roky vězněn. Ve skupině byli také Kurdové z Iráku a Afghánci.

Podle agentury AP zadržela tento týden řecká pobřežní stráž v Jónském moři, kde leží ostrov Zakynthos, i další plavidlo s migranty, kteří rovněž mířili do Itálie. Jachta s 25 lidmi, včetně devíti dětí, vyslala signál SOS ve středu poblíž ostrova Korfu. Policie pátrá v této souvislosti po třech lidech podezřelých z organizování pašování lidí, uvedla ve čtvrtek AP.