Protesty v Uzbekistánu si podle prezidenta vyžádaly několik obětí na životech. Sporný návrh byl odvolán

Při protestech v Karakalpatské autonomní republice v Uzbekistánu přišlo o život několik civilistů i příslušníků pořádkových sil. Oznámil to v neděli prezident Šavkat Mirzijojev. Protesty tisíců lidí odstartoval návrh ústavního dodatku, který by omezil autonomii této republiky na západě Uzbekistánu, informovala agentura Reuters.

Prezident v sobotu večer oznámil, že země s ohledem na demonstrace od návrhu upustí, ale vyhlásil v autonomní republice na měsíc nouzový stav.

Na sociálních sítích kolují neověřená videa se zraněnými či patrně mrtvými demonstranty a s příslušníky pořádkových sil, jak střílejí. Hojně se sdílí video s ulicí, která je pokrytá červenou kapalinou, kterou někteří komentující označují za krev, jiní za barvu. 

„Existují nepotvrzené zprávy o nepřiměřeném použití síly ze strany bezpečnostních složek při protestech v Nukusu z 1. července,“ napsal na Twitteru ředitel organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch pro Evropu a Střední Asii Hugh Williamson. 

Prezident v neděli oznámil, že protestující v regionální metropoli Nukus házeli kamení, zakládali požáry a útočili na policii. „Bohužel jsou oběti mezi civilisty i mezi strážci zákona,“ konstatoval.

Podle současné uzbecké ústavy je Karakalpakstán považovaný za svrchovanou republiku v rámci Uzbekistánu, která má právo se oddělit uspořádáním referenda. V Uzbekistánu – nejlidnatější středoasijské zemi s přibližně 35 miliony obyvatel – jsou veřejné demonstrace zakázány, uvedla agentura AFP.