Přísná opatření jsou namístě, jinak nám hrozí česká cesta, řekla Slovákům Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová věří, že zpřísněná opatření proti šíření koronaviru, která zavedla vláda Igora Matoviče, jsou přiměřená. Bez nich by podle ní hrozilo, že se Slovensko vydá českou cestou. Na Slovensku od úterý platí zákaz shromažďování více než šesti osob mimo členů jedné domácnosti. Už v pondělí střední školy přešly na distanční formu výuky.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Čaputová v rozhovoru s televizí Markíza připomněla, že na Slovensku stoupá počet nakažených koronavirem, hospitalizovaných i pacientů v těžkém stavu, kteří vyžadují intenzivní péči. Upozornila, že infikovaných přibývá i v řadách zdravotnického personálu.

Česko je přitom podle ní ve vývoji pandemie o tři týdny napřed před Slovenskem. „I proto je důležité, abychom nyní zabrali, abychom nebyli za tři týdny tam, kde je Česká republika nyní,“ uvedla slovenská prezidentka.

Ve čtvrtek mají v zemi začít platit další restrikce, včetně zákazu pořádání hromadných akcí, uzavření plováren, wellness a fitness center. Ve městech a vesnicích bude povinné nosit roušku.

Na pětimilionovém Slovensku za pondělí přibylo 531 nových případů nákazy koronavirem při 5058 testech. Dosud rekordní denní přírůstek, a to 1887 infikovaných při více než 11 100 testech, zaznamenala země uplynulý pátek. Zemřelo dalších pět lidí s covidem-19. Celkový počet nakažených je 20 886, celková smrtelná bilance nyní činí 66.

V Česku, které má zhruba dvojnásobný počet obyvatel, se od začátku března koronavirem nakazilo přes 125 tisíc lidí, 1097 pacientů s covidem-19 zemřelo.