Při překonávání kanálu La Manche zahynulo pět migrantů. Od cesty do Británie je neodradila ani zima

Události: Utonulí migranti (zdroj: ČT24)

Ve vodách kanálu La Manche o víkendu přišlo o život pět migrantů, sedmdesát dalších zachránila pobřežní hlídka. Jejich snahu dostat se z Francie do Velké Británie neumenšila ani zima. Policie během minulého roku zmařila pokusy překročit kanál 32 tisíc lidí. Francouzské úřady informovaly, že na sever země v budoucnu zamíří další tisíce migrantů.

Pokusy migrantů dostat se na druhou stranu kanálu La Manche neustávají ani v novém roce, a to navzdory zimě, ledové vodě a silnému větru. Zatímco v roce 2023 při pokusech o překročení kanálu zahynulo dvanáct lidí, letos je mrtvých už pět a další jsou v nemocnici. „Voda se nám dostala do člunu, dcera a syn plakali. Voda byla hrozně studená,“ popsala migrantka.

Počet obětí nebyl vyšší jen díky přítomnosti záchranného člunu. „Migranti na nás často volají s tím, že nemohou nastartovat motor a nemohou se pohnout z místa,“ uvedla mluvčí námořní prefektury pro La Manche a Severní moře Veronique Magnin.

Záchranné týmy během uplynulého roku vytáhly z vody pět a půl tisíce lidí. Policisté nyní více kontrolují pobřeží a snaží se identifikovat pašeráky, kteří migrantům pomáhají na druhou stranu úžiny. „Francouzské úřady v posledních měsících zintenzivnily boj proti pašerákům. Konfrontují je, legitimují. Oni ale mění způsob práce velmi rychle,“ vysvětlil rybář Olivier Folcke.

Na sever Francie zamíří tisíce lidí, tvrdí úřady

Na druhou stranu kanálu La Manche se z Francie za uplynulý rok dostalo přes třicet tisíc migrantů. Francouzské úřady očekávají, že na sever země v budoucnu postupně zamíří další tisíce lidí, kteří dříve připluli na ostrov Lampedusa. Jiné skupiny na sever Francie míří ze Španělska, z Afriky se však nejprve dostávají na Kanárské ostrovy, kam podle stanice Cnews každý měsíc připluje na deset tisíc migrantů.

„Situaci podle odborníků nezmění ani nový francouzský imigrační zákon. Ten totiž nepředpokládá výrazně přísnější kontroly na hranicích. Migranti si rovněž hledají nové cesty, z Itálie do Francie již nechodí jen po pobřeží, ale i severněji přes Alpy,“ uvedl zahraniční zpravodaj ČT Jan Šmíd.