Při náletu v Kupjansku zemřelo šest lidí. Oběti ruských útoků hlasí i Lvov a Cherson

Ruský nálet na ukrajinské město Kupjansk zabil šest lidí. Podle tamních představitelů byla v noci na úterý pod palbou ruských střel a dronů i další ukrajinská města, celkem si poslední ruský úder vyžádal devět obětí. Raketový útok zasáhl v noci i oblastní metropoli Charkov. Jeden člověk zemřel v důsledku úderu okupantů v západoukrajinském Lvově, další dva pak v Chersonu na jihu země, uvedly místní samosprávy. Podle ruské strany její protivzdušná obrana zneškodnila tři vzdušné cíle v Bělgorodské oblasti.

„Dnes nepřítel zaútočil na město Kupjansk řízenou leteckou bombou,“ napsal na komunikační platformě Telegram šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov v úterý s tím, že jde o „další válečný zločin“ Ruska. Původně informoval o třech obětech, později se bilance zvedla na šest mrtvých – čtyři muže a dvě ženy.

„Nepřítel útočil na vůz dobrovolníků, kteří evakuovali civilisty. Pokračujeme ve vytahování mrtvých z nedaleké řeky a ze zničených vozů,“ uvedl náčelník vyšetřovacího oddělení policie v Charkovské oblasti Serhij Bolvinov.

Kvůli blízkosti fronty a každodennímu ruskému ostřelování nařídily ukrajinské úřady v březnu evakuaci civilního obyvatelstva z Kupjansku. Týkat se měla tisíců lidí, ne všichni ale výzvu uposlechli.

Oběti po útocích hlásí představitelé Lvova a Chersonu

Podle ukrajinské agentury byl také v řadě míst na jihu a východě země vyhlášen letecký poplach a byly zaznamenány útoky dronů startujících z ruského Primorsko-Achtarsku. V Chersonu podle místních samospráv v důsledku útoku zemřeli dva lidé. Exploze byly hlášeny i z Oděsy a Krivého Rihu.

Výbuchy se v nočních hodinách ozývaly v Kramatorsku a Slovjansku v Doněcké oblasti a také z Charkova na východě země. „Máme informace o zásahu průmyslové zóny ve čtvrti Cholodnohirskyj,“ uvedl starosta Charkova Ihor Terechov bez dalších podrobností o škodách či obětech.

Ve Lvově shořelo patnáct kamionů humanitární pomoci

Exploze byly hlášeny i ze Lvova, kde podle místních činitelů protivzdušnou obranu zaměstnávaly bezpilotní letouny. Starosta Andrij Sadovyj uvedl, že po jednom z útoků vzplála průmyslová hala.

Šéf Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj ráno informoval o útoku bezpilotních letounů na jeho region, většinu z nich podle něj ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila. Ruskojazyčný web stanice BBC označil tento úder jako nejdelší od začátku ruské invaze, trval několik hodin. Vyžádal si jeden lidský život. Záchranáři našli v troskách tělo muže, který pracoval v jednom ze skladů, uvedl Sadovyj.

V zasaženém průmyslovém areálu bylo mimo jiné uskladněno také 300 tun humanitární pomoci, napsal s odvoláním na místní římskokatolickou arcidiecézi a charitativní organizaci Caritas-Spes server Ukrajinska pravda.

„V důsledku požáru, který vypukl po výbuchu dronu Šáhed, shořelo ve skladu téměř vše. Je to více než patnáct nákladních aut s humanitární pomocí,“ uvedl asistent lvovského biskupa Edvard Kava. Mezi humanitární pomocí bylo mimo jiné oblečení, obuv, potraviny a generátory poslané z Vatikánu. Organizace Caritas-Spes uvedla, že celkovou výši škod bude schopna vyčíslit později.

Další výbuchy byly v noci hlášeny také ze západoukrajinské Chmelnycké oblasti. Podle agentury Ukrinform tam byl vyhlášen letecký poplach.

Generální štáb ukrajinské armády informoval o tom, že v pondělí Rusko opět na Ukrajinu útočilo drony Šáhed. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila všech sedmnáct řízených střel s plochou dráhou letu a 18 z 24 Šáhedů, které Rusko na Ukrajinu odpálilo. Během pondělí se podle štábu odehrálo 35 bojových střetů mezi oběma armádami a více než sedmdesát obcí v Charkovské, Luhanské, Doněcké, Záporožské a Chersonské oblasti se ocitlo pod dělostřeleckou palbou.

V noci na pondělí údajně ukrajinské systémy sestřelily 27 dronů v jižních, centrálních a západních oblastech Ukrajiny z celkových třiceti. Informace tohoto druhu nelze nezávisle ověřit.

Jižně od Bachmutu ukrajinská obrana podle ukrajinského velení úspěšně odrazila ruské útoky u vsi Kliščijivka. Neúspěšný byl podle něj také ruský pokus o opětovné získání ztracených pozic v Andrijivce. Ve směru na Marjinku se Rusové údajně pokusili o ofenzivní akce, ale bez úspěchu. Totéž platí ve směru na Melitopol o pokusech o znovuzískání pozic v Robotyne v Záporožské oblasti.

Dronové údery

Gubernátor ruské Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegramu sdělil, že byly v regionu zneškodněny tři vzdušné objekty. Po útoku podle něj zůstaly škody na elektrické rozvodné síti, nikoli oběti na životech.

Generální štáb ukrajinské armády ráno uvedl, že během posledních 24 hodin ukrajinské vzdušné síly provedly devět úderů na nepřátelské vojenské cíle a zasáhly mimo jiné tři protiletecké raketové systémy a 18 dělostřeleckých systémů.