Prezidentem Jihoafrické republiky se opět stal Cyril Ramaphosa. Pomohla mu dohoda s rivaly

Cyril Ramaphosa byl v pátek zvolen prezidentem Jihoafrické republiky na druhé funkční období. Při hlasování v Národním shromáždění získal většinu. Zvolení předcházela dohoda Ramaphosova Afrického národního kongresu (ANC) s největším rivalem Demokratickou aliancí (DA) a dvěma dalšími stranami na vládě národní jednoty.

Pro 71letého Ramaphosu hlasovalo 283 zákonodárců. Druhý kandidát, vůdce opozice Julius Malema, získal 44 hlasů. ANC ve volbách před dvěma týdny ztratila parlamentní většinu, která trvala 30 let. Podpis dohody s DA, kdysi největším politickým nepřítelem, Ramaphosovi zajistil návrat do čela země.

Ramaphosa byl někdejším hlavním vyjednavačem Nelsona Mandely o ukončení apartheidu. Nyní bude jeho úkolem sestavit novou vládu.

Jihoafrická republika je považována za ekonomicky nejvyspělejší africkou zemi. Potýká se však s velkými nerovnostmi. Podle Světové banky dosahuje v JAR míra nezaměstnanosti 32 procent a více než polovina Jihoafričanů žije v chudobě. Miliony obyvatel z řad chudé černošské většiny mají podle agentury AP pocit, že ANC 30 let od konce apartheidu, který brutálně utlačoval černochy ve prospěch bílé menšiny, dostatečně nezlepšil jejich život. Zemi s 61 miliony obyvatel také trápí hluboce zakořeněná korupce, churavějící státní podniky a rozpadající se zdravotnictví a školství a nutně potřebuje reformy.

Do funkce předsedy Národního shromáždění byl v pátek zvolen Thoko Didiza z ANC.