Postoj Spojených států k Ukrajině se po vítězství republikánů nezmění, míní český velvyslanec

Hosté Událostí, komentářů hovoří o povolební situaci v USA (zdroj: ČT24)

Sčítání hlasů v amerických volbách do Kongresu se protahuje. Zatímco ve Sněmovně reprezentantů mají republikáni jasný náskok k získání většiny, souboj o Senát je pořád vyrovnaný. Úřady proto už požádaly veřejnost o trpělivost. V Nevadě se kvůli množství předčasně odevzdaných a korespondenčních hlasů nemusejí k výsledku dobrat dříve než v neděli. Situaci po volbách ve Spojených státech v pořadu Události, komentáře okomentovali velvyslanec Miloslav Stašek a novinářka Jana Ciglerová.

V souvislosti s případnou výhrou republikánů ve volbách se spekulovalo o možné změně postoje Spojených států k pomoci Ukrajině. Český velvyslanec ve Spojených státech Miloslav Stašek ale podobný vývoj neočekává. „Postoj jak demokratů, tak republikánů je k Ukrajině stejný,“ řekl. Republikáni by podle něj ale mohli být přísnější při kontrole finančních toků. „Nebudou chtít dávat Ukrajině bianco šek, ale budou chtít vědět, kam peníze proudí,“ uvedl. 

Výroky, které zazní během kampaně před volbami, se mohou od reálné situace po volbách lišit, upozornil. „Neočekávám žádné dramatické změny,“ uvedl.

Téma potratů k volbám přivedlo mladé voliče

V předvolebních debatách podle něj kandidáti častěji řešili ekonomické otázky. „Inflace a rostoucí ceny služeb či pohonných hmot zajímají 90 procent amerických voličů,“ řekl. Na ekonomické problémy upozorňovali zejména republikáni, kteří kritizovali i vysokou kriminalitu a migraci.

Demokraté zase apelovali na pro stranu tradiční téma –⁠ zachování principů demokracie. „Vsadili na téma potratů, které bylo považováno za druhořadé,“ přiblížil s tím, že nakonec byli demokraté schopni díky tomuto tématu dostat k volbám poměrně vysoké procento mladých voličů.

Během voleb byla v americkém státě Georgia novinářka Deníku N Jana Ciglerová. Prakticky všichni demokratičtí voliči, se kterými mluvila, podle ní označili jako zásadní téma právo na potrat. Republikánští voliči pak podle ní buď zdůrazňovali podporu Trumpa, nebo se soustředili zejména na ekonomická témata.

Trumpova očekávání se nenaplnila

Predikce hovořily před volbami o jasnějším vítězství republikánů, červené tsunami očekával také exprezident Donald Trump, který osobně podpořil řadu nakonec neúspěšných kandidátů. Výsledky však nakonec budou poměrně vyrovnané. Vzkaz voličů Trumpovi je tak podle Staška značně negativní. 

Na Trumpa také někteří republikáni apelovali, aby odložil plánované oznámení, že se bude ucházet o kandidaturu na prezidenta. „Jsou tlaky z jeho okolí, aby počkal s definitivním rozhodnutím až po druhém kole senátních voleb, které se uskuteční 6. prosince v Georgii,“ uvedl velvyslanec.

Jedno z největších vítězství republikánů v těchto volbách připadá Ronu DeSantisovi, floridskému guvernérovi. „Zatímco ve zbytku země červená vlna úplně nenastala, na Floridě ano,“ popsala Ciglerová.

DeSantis zvítězil i v okresech, které tradičně patřily demokratům. DeSantise do vrcholné politiky přivedl právě Trump, ani z jeho vítězství se však exprezident nemůže radovat. Floridský guvernér se totiž Trumpovi možná hodlá postavit v klání o republikánskou kandidaturu na prezidenta.