Pomůžeme obnovit mír na ukrajinsko-ruské hranici, řekl Trump Porošenkovi

Boje na Ukrajině neutichají, obě strany hlásí oběti (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump telefonicky mluvil s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Šlo o první přímý kontakt mezi oběma politiky od nástupu Trumpa do úřadu. Trump svému protějšku řekl, že se Spojené státy zasadí o obnovu míru na ukrajinsko-ruské hranici. Boje na východě Ukrajiny v posledních týdnech znovu sílily a obě strany hlásí ztráty na životech.

„Budeme spolupracovat s Ukrajinou, Ruskem a všemi dalšími zúčastněnými stranami s cílem pomoci jim obnovit mír podél hranice,“ uvedl Trump, který dřív Kyjev zneklidnil svým přáním zlepšit vztahy s Moskvou. Rusko kvůli podpoře povstalců na Ukrajině a anexi ukrajinského Krymu čelí západním sankcím.

„Obě strany diskutovaly o posílení strategického partnerství mezi Ukrajinou a Spojenými státy. Zvláštní pozornost byla věnována vyřešení situace na Donbasu (na východní Ukrajině) a dosažení míru s pomocí politických a diplomatických prostředků,“ uvedl Porošenko.

S ruským prezidentem Vladimirem Putinem mluvil Trump telefonicky minulou sobotu. Bílý dům k telefonátu uvedl, že je začátkem zlepšování vztahů mezi USA a Ruskem. Oba státníci prý hovořili o spolupráci v boji proti terorismu či o Sýrii. O protiruských sankcích podle Bílého domu nemluvili.

Na východě Ukrajiny se znovu bojuje

Boje na východní Ukrajině se znovu výrazně zintenzivnily na přelomu ledna a února. Místem tvrdých střetů s desítkami mrtvých a raněných se stala hlavně průmyslová obec Avdijivka.

Podle agentury AFP v neděli ale poprvé po několika dnech nebyla v Avdijivce slyšet dělostřelba. Dočasný klid je podle agentury výsledkem dohody ukrajinské armády a separatistů, která vstoupila v platnost v neděli ráno.

Cílem dočasného klidu zbraní je podle AFP zajistit opravu elektrického vedení. Velká část obyvatel Avdijivky byla totiž v posledních mrazivých dnech bez proudu.

Ukrajinská armáda a povstalci se vzájemně obviňují z nasazení těžkých zbraní a v posledních dnech hlásí vysoké ztráty nepřítele. „S lítostí oznamujeme, že za posledních 24 hodin tři naši technici zemřeli a dalších osm bylo zraněno v důsledku ostřelování nepřítelem,“ uvedl mluvčí ukrajinské armády Oleksandr Motuzyanyk.

Po explozi nálože v autě zemřel vojenský velitel separatistů

Na straně separatistů zemřel jeden z jejich hlavních vůdců Oleg Anaščenko. V jeho autě explodovala nálož. Anaščenko byl de facto ministrem obrany samozvané Luhanské republiky. Podle rebelů šlo o teroristický čin. Z jeho zosnování viní Kyjev. Ten jakékoliv zapojení odmítá.

„V důsledku teroristického útoku zemřel velitel vojenských sil Luhanska Oleg Anaščenko. V 7:50 ráno explodoval jeho osobní vůz. Domníváme se, že za činem stojí ukrajinské tajné služby, které chtějí situaci v naší republice destabilizovat,“ uvedl mluvčí samozvané Luhanské lidové republiky Andrej Maročko.

Nad nebezpečným zhoršením situace v Donbasu vyjádřila nedávno hluboké znepokojení Rada bezpečnosti OSN. Konflikt si od dubna 2014 vyžádal téměř 10 tisíc obětí na životech.