Polský parlament dal zelenou evropskému plánu obnovy, který rozkmotřil vládu i opozici

Události: Polsko hlasuje o evropském plánu obnovy (zdroj: ČT24)

Polský Sejm ratifikoval unijní plán obnovy po pandemii. Proti přijetí odpovídajícího zákona se stavěl koaliční partner Práva a spravedlnosti Solidární Polsko. Podporu mu naopak vyjádřila Levice, což způsobilo rozkol v opozičních řadách.

Straně Solidární Polsko, kterou vede ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro, na plánu obnovy vadilo to, že se Polsko bude muset zadlužit, protože se skládá z dotací a ze společné půjčky. Uvedl to zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé. Ziobro podle něj tvrdí, že to je cesta k federalizaci Evropy, ke „Spojeným státům evropským“, a že tak Polsko přichází o další část své suverenity.

Kromě plánu obnovy se v Sejmu ratifikoval také víceletý finanční rámec Evropské unie. Je to společný zákon, který je třeba přijmout stejně jako v ostatních členských státech EU. I k něm měl Ziobro velké výtky. Šlo mu o to, co se hodně řešilo v prosinci – o návaznost vyplácení evropských prostředků na dodržování zásad vlády práva.

Tehdy to kritizovala celá polská vláda. Nakonec ale její větší část v čele s premiérem Mateuszem Morawieckým (Právo a Spravedlnost) řekla, že je vše v pořádku a žádné veto se nekonalo. S tím se ale Ziobro nikdy nesmířil. Vláda tedy šla do hlasování s menšinovou podporou, což je v Polsku zvláštní situace.

Levice překvapila

Fond podpořila strana Levice, která je jinak velmi ostrou kritičkou Práva a spravedlnosti. Projevilo se to například během protipotratových protestů. Její podpora je proto překvapivá.

„Najednou Levice přišla s tím, že za určitých podmínek Právo a spravedlnost při hlasování podpoří. Měli k tomu několik podmínek, které ale nebyly nějak zásadně tvrdé. Chtěli větší hlas pro samosprávy, zároveň tam měly být přísliby bytů na pronájem a ekologická témata. Premiér poměrně bez problémů na všechno kývnul a Levice tedy slíbila, že plán podpoří,“ vysvětlil Mathé.

Nejsilnější opoziční strana Občanská platforma za rozhodnutí Levici ostře zkritizovala, mluví o zradě a o tom, že lídři Levice premiérovi naletěli.

Když hrozilo loni v prosinci veto evropského rozpočtu, Občanská platforma tvrdila, že bude hlasovat pro podporu plánu obnovy. Nyní je ale Polsko dle zpravodaje v poněkud jiné politické realitě. V současnosti mluví Občanská platforma o tom, že není možné Právu a Spravedlnosti věřit a že si z peněz z obnovy udělají zdroj financování předvolební kampaně.

„Potřebujeme, aby se prostředky z plánu obnovy vyplácely čestně, transparentně, efektivně, ale hlavně spravedlivě,“ napsal na Facebooku šéf Občanské platformy Borys Budka.

„Bortí se mýtus sjednocené opozice, nic takového neexistuje. A (šéf Práva a spravedlnosti) Jarosław Kaczyński může být klidný, že bude ještě dva roky v klidu vládnout, i když nemá většinu,“ shrnula komentátorka ze serveru Fakt Agnieszka Burzyńská.