Pod linkou metra se zhroutil most, kvůli pádu soupravy v Mexiku zemřelo nejméně dvacet čtyři lidí

Události: V Mexiku se pod soupravou metra zřítil most (zdroj: ČT24)

Nejméně 24 mrtvých si vyžádala nehoda soupravy metra v hlavním městě Mexika, zraněných je bezmála osm desítek. S odvoláním na místní úřady o tom informovaly světové agentury. Podle starostky metropole Claudie Sheinbaumové jsou mezi mrtvými i děti. V nemocnici skončilo skoro padesát lidí, sedm z nich je v kritickém stavu. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador slíbil důkladné prošetření nehody.

Tragická událost se stala ve 22:30 místního času (05:30 SELČ), když se nad silnicí zhroutil most. Zborcená souprava metra a trosky pod sebou následně uvěznily auta. Na místě zasahovaly záchranné složky včetně hasičů, zdravotníků i policistů. Záchranáři museli vyprošťovací práce krátce přerušit kvůli obavám, že nestabilní konstrukce může způsobit pád další části vlaku.

Nehoda se stala ve čtvrti Tláhuac, a to na lince 12, která protíná jižní okraj hlavního města. Její výstavbu provázely stížnosti a obvinění z korupce, napsala agentura AP. Linka se stavěla v letech 2006 až 2012, kdy byl starostou města nynější ministr zahraničních věcí Marcelo Ebrard.

„Příčiny zhroucení nosné struktury musí určit vyšetřování odborníků,“ uvedla starostka Sheinbaumová. Podrobné vyšetřování slíbil i mexický prezident López Obrador, který stál v čele hlavního města do roku 2005. V době, kdy byla linka metra budována, ho vedl současný ministr zahraničí Marcelo Ebrard, který taktéž vyzval k určení odpovědnosti za nehodu. Součinnost ve vyšetřování slíbil také železniční výrobce Alstom.

Místní upozorňovali na špatný stav mostních pilířů

Televizní stanice odvysílaly záběry z bezpečnostních kamer, které ukazují chvíli, kdy se nadjezd zbortil. Podle Sheinbaumové se zřítil jeden z pilířů nadjezdu ve chvíli, kdy po něm vlak metra projížděl. Mexická média informovala, že místní obyvatelé poškození pilířů opakovaně hlásili úřadům.

„Slyšeli jsme hlasitou ránu a pak se všechno rozpadlo. Ve vagónu sedělo a stálo hodně lidí,“ vylíčila listu El Universal šestadvacetiletá Mariana, jedna z přeživších cestujících.

Skoro desetimilionová metropole Mexika má dvanáct linek metra s téměř dvěma stovkami stanic. Ty každý den přepraví miliony cestujících. Metro ve městě funguje od roku 1969 a staly se v něm dvě větší havárie. Loni v březnu při kolizi dvou souprav ve stanici Tacubaya zemřel jeden člověk, zraněných bylo přes čtyřicet. V roce 2012 zase do sebe narazily vlaky ve stanici Oceanía, což vyústilo ve zranění dvanácti lidí.

Metro v Mexiku zažilo v poslední době dvě větší havárie. Loni v březnu při kolizi dvou souprav ve stanici Tacubaya zemřel jeden člověk, zraněných bylo přes 40. V roce 2012 do sebe narazily vlaky ve stanici Oceanía, zraněných bylo 12 lidí. Nejtragičtější byla havárie v roce 1975, kdy po srážce dvou souprav zemřelo 31 lidí.