Počet potvrzených obětí zřícení domu v Miami stoupl na osmnáct, záchranáři přerušili pátrání

Téměř týden po částečném zřícení bytového komplexu na Floridě narostl počet potvrzených úmrtí na osmnáct. Dál se pohřešuje 145 lidí. Pátrání po možných přeživších bylo během čtvrtka přerušeno kvůli bezpečnostním obavám. Podle záchranných týmů se ve zbylé části stavby zvětšují praskliny. Na místo spolu se svou ženou Jill přiletěl prezident Joe Biden, který se setkal s místními činiteli a poděkoval hasičům.

Záchranáři ve středu objevili v sutinách šest dalších těl, včetně dvou dětí ve věku čtyř a deseti let. Živého člověka hasiči vyprostili naposledy minulý čtvrtek, jen několik hodin po zřícení stavby.

Pátrání bylo přerušeno ve čtvrtek kolem 02:00 místního času (08:00 SELČ) poté, co se na místě zvětšilo několik prasklin, které hasiči monitorovali. Zároveň se začal znatelně kývat sloup, který ze stavby visí, což vyvolalo obavy, že se zřítí a poškodí nosné sloupy v podzemním parkovišti, uvedl šéf hasičů Alan Cominsky. Hora suti se podle něj stávala čím dál nestabilnější a hýbaly se i velké kusy betonových podlah ve stojící části stavby.

O možnostech, jak situaci řešit, se bude jednat s inženýry. Kdy bude pátrání obnoveno, přitom v tuto chvíli není jasné. Naděje, že se v sutinách najde někdo živý, tak slábne.

Biden: Toto je otázka života a smrti

Na Floridu s první dámou dorazil prezident Biden, který se po příletu do Miami zúčastnil briefingu s místními činiteli. Přítomen byl floridský guvernér Ron DeSantis, který je považovaný za možného republikánského kandidáta v prezidentských volbách v roce 2024.

Biden při setkání uvedl, že poskytne, „cokoli budete potřebovat“ s tím, že federální vláda plně uhradí náklady okresu a státu. „Toto je otázka života a smrti,“ řekl. „V následujících dnech a měsících tu bude hodně bolesti, úzkosti a utrpení a také potřeba psychologické pomoci,“ dodal.

Později se šéf Bílého domu setkal také se záchranáři. Popsal přitom noc, kdy mu při autonehodě zemřela první manželka a dcera a jak se je hasiči snažili z doutnajícího auta vyprostit. „Co teď děláte, je pekelně těžké, i se s tím psychicky vypořádat. Chci vám jen poděkovat. Děkuji, děkuji, děkuji,“ řekl. „Opravdu si vážím toho, co děláte,“ doplnil a vyzval je, aby byli opatrní. Podle agentury AP se Biden také setká s rodinami, které tragédie postihla.

Prezident do míst neštěstí míří až po týdnu od osudné noci, protože podle Bílého domu nechtěl svým dřívějším příjezdem zdržovat záchranáře. Na požádání floridského guvernéra však okamžitě schválil poskytnutí federální pomoci.

Jde o Bidenovu druhou cestu na místo podobného neštěstí od jeho nástupu do funkce. V únoru přijel do Texasu, který tehdy sužovala silná sněhová bouře, jež na mnoha místech vedla k rozsáhlým výpadkům proudu a nedostupnosti pitné vody a která stála život několik lidí.

Vyšetřování může trvat roky

Vyšetřování zhroucení budovy v městečku Surfside má podle Reuters zahájit americký Národní institut pro standardy a technologie. Média však varují, že plné vyšetření incidentu může trvat i roky.

List The Washington Post napsal, že v roce 2019 odešla většina členů ze společenství vlastníků jednotek v domě v Surfside včetně jeho předsedy, částečně kvůli nespokojenosti s pomalou reakcí správců na zprávu o vážných strukturálních nedostatcích budovy, kterou obdrželi o rok dříve. Vyřešení těchto problémů by podle uniklých dopisů správkyně domu vyšlo zhruba na patnáct milionů dolarů (asi 321 milionů korun).