Záchranáři stále pátrají po lidech ze zříceného domu v Miami. Signálů o jeho špatném stavu bylo více

Události: Pátrání po přeživších v Miami (zdroj: ČT24)

Záchranáři už šestý den prohledávají trosky zříceného floridského věžáku. Nalezli zatím 11 mrtvých, ale přes 150 obyvatel čtyřicet let starého rezidenčního domu se stále pohřešuje. Naděje se upínají na existenci dutin s přístupem vzduchu.

 Vše, co zbylo z pětapadesáti apartmánů, je dvanáct podlaží slisovaných na sebe. Naděje, že zde šestý den najdou živé, je malá. Záchranáři přesto odebírají vrstvu po vrstvě a hledají vzduchové kapsy, kde někdo mohl přežít.

„Nasazení jsou všichni,“ říká šéf řízení záchranné služby na Floridě Kevin Guthrie. Starostka miamského okrsku Dade Daniella Levine Cavaová to konkretizuje: Psi, sonary, kamery, těžká technika, muži a ženy z celého světa.

Záchranné práce jedou stále naplno

Američtí, mexičtí a izraelští záchranáři pracují ve dvanáctihodinových směnách. Podmínky jsou těžké pro všechny. V ruinách už několikrát hořelo. Pršelo a povrch stále klouže. Třicetistupňové vedro násobí vysoká vlhkost. Zoufalství rodin nezvěstných roste.

Síly jim měl dodat i obřad na pláži s modlitbami a meditací. „Existuje naděje. Jsem opravdu přesvědčený, že zázraky se dějí,“ věří Martin Langesfeld, který pohřešuje sestru a švagra. 

Proč k tomu došlo, ptají se všichni

Přes pozitivní myšlenky tu ale každý ví, že živého z trosek naposledy vytáhli v den zřícení domu. Diskutuje se o tom, proč po zprávě o puklinách v betonu z roku 2018 nepřišly okamžité opravy a proč obyvatelé dostali zprávu, že dům je ve „velmi dobrém stavu“.

„Je to nedbalost a ta tu zabila hodně lidí,“ říká s pohnutím Pablo Rodriguez, jenž postrádá matku a babičku. 

Vyšetřování neštěstí potrvá měsíce. Dorazili už federální pracovníci, sbírají důkazy. Údržbář bazénu ukázal místnímu deníku tyto fotografie ze suterénu. S puklinami betonu, obnaženou zrezivělou výztuží, a vodou na podlaze garáží. Věžák se zřítil 36 hodin po pořízení snímků, jen týdny před chystanou mnohamilionovou rekonstrukcí.