Zhroucení domu u Miami má nejméně jednu oběť, pohřešují se desítky lidí

Události: U Miami se zřítil dům (zdroj: ČT24)

Nejméně jednoho mrtvého a deset zraněných si vyžádalo zřícení jednoho křídla dvanáctipatrové budovy na jihu Floridy. Při následné masivní záchranné operaci se z trosek podařilo vyprostit dva přeživší, celkem bylo z areálu evakuováno více než třicet lidí, informovaly úřady několik hodin po neštěstí. Místní starosta varoval, že obětí bude zřejmě více, okresní policejní velitel podle listu Miami Herald hlásí až 99 pohřešovaných. Objevují se zprávy o nezvěstných z Argentiny, Venezuely a Paraguaye.

Vícepodlažní obytný dům v pobřežní lokalitě Surfside se částečně zhroutil krátce před druhou hodinou ranní místního času (08:00 SELČ), přičemž není jasné, kolik lidí v něm bylo. Budova byla podle lokálních médií postavena v roce 1981 a měla více než 130 bytových jednotek. Šéfka okresu Miami-Dade Daniella Levineová Cavaová na ranní tiskové konferenci uvedla, že zničená je asi polovina bytů.

Podle tiskového prohlášení hasičů na místě zasahovalo přes osmdesát záchranářských jednotek. Z trosek se zatím podařilo vyprostit dva přeživší, celkově místní úřady hovořily o 35 zachráněných lidech, z nichž deset potřebovalo lékařskou péči. Členka okresního zastupitelstva Sally Heymanová informovala, že úřady se zatím nedokázaly spojit s 51 lidmi, kteří možná v bytovém komplexu do čtvrtka bydleli.

Televizi CNN Heymanová řekla, že úřady nebyly schopné spojit se s 51 lidmi, kteří v budově mohli v noci na čtvrtek být. „Naděje stále žije, ale slábne,“ dodala. Policejní ředitel okresu Miami-Dade Freddy Ramirez později uvedl, že úřadům přišly informace až o 99 lidech, kteří jsou považovaní za nezvěstné.

Jsou mezi nimi i lidé z několika latinskoamerických zemí. Paraguayjská vláda oznámila, že neměla informace o sestře tamní první dámy a její rodině. Konzuláty Argentiny a Venezuely zase v souvislosti se zhroucením domu v Surfside hlásily osm, respektive čtyři pohřešované občany.

Starosta Surfside Charles Burkett varoval, že u jediného mrtvého zřejmě nezůstane. Správce budovy mu údajně řekl, že komplex byl v momentě neštěstí „docela plný“, píše AP. „Ta budova je doslova na kaši,“ řekl novinářům.

Ve zřícení mohla figurovat oprava střechy

Policie na Twitteru zveřejnila snímek z místa. Na internetu se objevilo i video trosek budovy; jeho autor poznamenal, že byl ubytovaný v sousedním hotelu. „Jedna z těch obřích budov je pryč. Tady, hned vedle nás,“ uvedl s tím, že je to „šílené“.

Později místní televize přinesla záběry, na nichž je vidět, jak hasiči vyprošťují chlapce a dávají ho na nosítka. Některé obyvatele hasiči zachraňovali z balkónů. Zpravodajský kanál ABC News informoval, že tři lidé byli hospitalizováni, z nich dva ve vážném stavu.

Burkett uvedl, že na budově ležící přímo u pláže Surfside Beach, se opravovala střecha. Zda to hrálo nějakou roli v jejím zhroucení, však podle něj není jasné.

„Obytný dům byl podle úřadů starý čtyřicet let a byl proto považován za relativně nový. V oblasti jsou i výrazně starší. Tento typ apartmánových budov je na východním pobřeží USA naprosto běžný. Letní dovolené v nich každoročně tráví statisíce amerických rodin,“ doplnil zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. 

Okolní ulice byly kvůli záchranné operaci uzavřeny a místní obyvatelé byli převáženi do nedalekého kulturního domu.