Počet obětí záplav v Řecku vzrostl na šest, situace ve střední části země je kritická

Počet obětí záplav, které od úterka v důsledku bouře Daniel sužují zejména centrální část Řecka, vzrostl na šest. Dalších šest lidí se pohřešuje. Desítky lidí stále čekají na pomoc, protože jejich obce jsou odříznuté od okolí. Povodně v úterý postihly i jihovýchodní pobřeží Bulharska, kde kvůli nim zemřeli čtyři lidé. Situace se tam ale už uklidnila, od středy v postiženém regionu nepršelo. Rovněž severozápad Turecka včetně Istanbulu zasáhly tento týden silné lijáky, které připravily o život osm lidí. Celkově tak zahynulo ve třech zemích v souvislosti se záplavami nejméně 18 lidí.

Prioritou nadále zůstává záchrana lidských životů a ochrana kritické infrastruktury, uvedly ve čtvrtek odpoledne řecké úřady. Podle mluvčího řeckých hasičů Janise Artopiose se Thesálie, která je nejzasaženější řeckou oblastí, změnila ve velké jezero.

Kritická je stále situace ve městě Volos, kde žije na 140 tisíc lidí a kde se místní potýkají s rozsáhlými výpadky dodávek proudu a pitné vody. Ve čtvrtek dpoledne se tak před radnicí města podle stanice ERT News tvořily dlouhé fronty na balenou vodu. Celou noc pršelo i v Athénách, kde ale podle agentury DPA nejsou hlášeny vážnější škody.

V noci na čtvrtek byl uzavřen asi dvě stě kilometrů dlouhý úsek hlavní řecké dálnice, která spojuje Athény a Soluň. Zastaveno bylo i železniční spojení mezi oběma městy, informovala agentura DPA. Podle agentury AMNA už je provoz na daném úseku částečně obnoven.  

Od úterka řešili hasiči téměř pět tisíc volání o pomoc na nouzovou linku, většinou šlo o pumpování vody ze sklepů, odstraňování spadlých stromů a často také odvážení lidí do bezpečí, napsala agentura AMNA. 

Sedm lidí uvázlo na Olympu

Ve čtvrtek v noci zachránili hasiči sedm lidí, které bouře uvěznila na hoře Olympus. Šlo o čtyři Řeky a tři Izraelce, kteří měli podle deníku Kathimeri povolení agentury pro životní prostředí OFYPEKA vstoupit do národního parku, navzdory zákazu, který kvůli bouři v posledních 48 hodinách v místě platil.