Pavel při jednání s francouzskou premiérkou ocenil postoj k jádru

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek s francouzskou premiérkou Élisabeth Borneovou hovořil o tendru na dostavbu jaderných reaktorů nebo o migrační problematice. Pavel to uvedl po jednání s předsedkyní vlády v Paříži před budovou Národního shromáždění, kde se setkal s jeho předsedkyní Yaël Braunovou-Pivetovou. Francouzský prezident Emmanuel Macron se podle Pavla chystá příští rok navštívit Česko.

„S Francií máme velice podobnou pozici, co se týče jádra. Bavili jsme se nejenom o tendru na dostavbu velkých reaktorů, ale i o projektu malých modulárních reaktorů,“ uvedl Pavel, podle kterého byla tématem jednání i výstavba úložiště jaderného odpadu.

Francouzská společnost EDF je jedním ze zájemců o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech.

„Hovořili jsme o bezpečnostní situaci v Evropě, jak rozvíjet jadernou energetiku, o dalším rozvoji dopravní infrastruktury s důrazem na rychlodráhu a rozvoj dálniční sítě s uplatněním privátních sektorů,“ řekl Pavel o jednání s Borneovou s tím, že je rád, že ho premiérka přijala vzhledem ke složité politické situaci ve Francii po přijetí migračního zákona.

Macron se příští rok chystá na návštěvu Česka

Pavel zahájil dvoudenní cestu do Francie ve středu, kdy hovořil i se svým francouzským protějškem. Ve čtvrtek uvedl, že francouzského prezidenta pozval do Česka a že Macron s návštěvou počítá nejpozději do března příštího roku.

„Obyčejně se během těchto cest dozvídáme, kdy naopak recipročně přiletí francouzský prezident do České republiky,“ uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. Upozornil, že rok 2024 bude pro francouzského prezidenta nabitý. „Příští rok bude plný důležitých událostí – jsou volby do Evropského parlamentu a Paříž pořádá letní olympijské hry,“ doplnil.

Francouzský prezident byl v Praze naposledy v říjnu 2022, kdy se zúčastnil na Pražském hradě summitu nové platformy Evropského politického společenství.