Papež míří do Portugalska na setkání katolické mládeže. Podle některých obětí chce Vatikán zahladit sexuální skandál

Horizont ČT24: V Portugalsku před návštěvou papeže ožívá skandál kolem sexuálního zneužívání (zdroj: ČT24)

Papež František se příští týden chystá do Lisabonu, aby se zúčastnil světového setkání katolické mládeže. Právě v Portugalsku byla na začátku letošního roku zveřejněna šokující zpráva, která hovoří o sexuálním zneužívání tisíců dětí a mladistvých v tamní katolické církvi. Spekuluje se o tom, že papež může využít příležitosti k setkání se zástupci obětí. Taková schůzka ale zatím není v jeho oficiálním programu. Podle některých obětí je navíc setkání jen snahou Vatikánu o zahlazení aféry. Další možný skandál teď řeší v jihoamerickém Peru.

Až do letošního února hodnostáři označovali případy zneužívání v Portugalsku za ojedinělé a jejich výskyt jako marginální. Závěry vyšetřovací komise, která pátrala po svědectvích až do šedesátých let, ale církevní argumentaci smetly.

„Tato svědectví, jak ještě podrobně vysvětlíme, nás dovedla k mnohem většímu množství obětí, jejichž zcela minimální počet je podle našich odhadů 4815,“ informoval v únoru předseda komise vyšetřující zneužívání dětí v církvi Pedro Stretch.

Zpráva uvádí, že ke zneužívání docházelo na celé řadě míst. Od seminářů a kongregací, až po církevní tábory. Jednou z obětí byl i Antonio Grosso, který se se zneužíváním setkal v církevním semináři. Podle něj je setkání katolické mládeže jen snahou o zahlazení skandálu. „Pořádání Světového dne mládeže v roce 2023, v roce, kdy vyšla zpráva nezávislé komise a celá portugalská společnost mluví o tomto tématu, ukazuje, že církev chce opět vše zahladit,“ je přesvědčen Grosso.

Setkání papeže se zástupci obětí se většinou konají diskrétně, aby se z nich nestala show pro novináře, uvedl pro ČT římskokatolický kněz Josef Hurt s tím, že dle vyjádření církevních činitelů k takové schůzce nejspíš skutečně dojde.

Papež František ale vystupuje vůči zneužívání ostřeji než jeho předchůdci. „Na zneužívání, zvláště spáchané příslušníky církve, nestačí reagovat jen prosbou o odpuštění. Je to nezbytné, ale nestačí to,“ zdůraznil letos v březnu.

Podle kritiků ale bojem proti němu pověřuje v jednotlivých zemích ty, kteří se měli podílet na jeho zakrývání. „Nesmíme zapomínat, že bolest nikdy nezmizí. Bez ohledu na zákony to ty, kteří si těmito situacemi prošli, nikdy nepřebolí. A papež hlásá plnou transparentnost a nulovou toleranci zneužívání,“ podotkl biskup organizující Světový den mládeže Americo Aguiar.

Kostel v Portugalsku
Zdroj: ČT24

Podezřelé peruánské bratrstvo

Samotná církev navíc prověřuje další podezření ze zneužívání, tentokrát v Peru. Do Limy už dorazila dvojice vatikánských zvláštních vyslanců, kteří se mají zabývat obviněními vůči Bratrstvu křesťanské víry – tajnůstkářské organizaci podezřelé z psychického i fyzického týrání a zneužívání.

„Bratrstvo se stalo totalitní a autoritářskou institucí, kde manipulovali fyzicky i psychicky své stoupence. V extrémních případech docházelo k sexuálnímu zneužívání a případům moderního zotročování,“ tvrdí bývalý člen, novinář a spisovatel Pedro Salinas.

Vyšetřování v Peru teprve začíná. Spolu s ním se ale ozývají hlasy, zda církev přistoupí k razantnější reakci než doposud. Od důraznějšího potrestání viníků, až po radikálnější reformy, které by zajistily, že se podobné případy nebudou opakovat.

Církev reagovala na případy zneužívání reformou kanonického práva už v roce 2009, tedy v dobách papeže Benedikta XVI. Změny ale vyvrcholily v posledních letech, tedy za pontifikátu papeže Františka. Případy zneužívání už nejsou anonymní, za nezákonné je považováno i zneužívání dospělých. Kauzy také míří k civilním žalobcům a soudům. „Jsem přesvědčen, že papež František dělá hodně pro nápravu, pro smíření a uzdravení těchto velkých zranění. Bohužel nemůže vyřešit všechno naráz,“ míní Hurt.

Církev vyplácí obětem dlouhodobě miliardové kompenzace. „Tam, kde je to možné, finanční kompenzace může pomoci. Je dobře, když lidé zároveň vědí, že papež o ně má zájem a že v místních církvích jsou lidé, kteří mají zájem pomáhat,“ prohlásil kněz.