OSN se s Tureckem a Ukrajinou dohodla na přesunu plavidel s obilím

Organizace spojených národů (OSN), Turecko a Ukrajina se v neděli dohodly na plánu přesunu šestnácti plavidel, které jsou součástí černomořské obilné iniciativy a nacházejí se v tureckých vodách. Přesun se uskuteční v pondělí. Dohoda přichází den poté, co Rusko pozastavilo svoji účast v iniciativě umožňující vývoz potravin z ukrajinských přístavů přes Černé moře. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení OSN. Světová organizace zprvu informovala o čtrnácti lodích, kterých se nejnovější ujednání týká.

Společné koordinační centrum v Istanbulu, kde pracují ruští, ukrajinští a turečtí pracovníci a zástupci OSN, uvedlo, že tři delegace se rovněž dohodly, že v pondělí zajistí inspekci čtyřiceti vyplouvajících lodí. Ruská delegace byla o obou plánech informována.

Moskva v sobotu oznámila, že odstupuje od své účasti na obilné dohodě, kterou v červenci za účasti Turecka zprostředkovala OSN. Jako důvod Rusko uvedlo, že už není schopno zaručit bezpečnost civilních lodí, které zajišťovaly obilný koridor. Podle ruských úřadů totiž ukrajinské drony zaútočily na Černomořskou flotilu v krymském přístavu Sevastopol. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba prohlásil, že Kreml používá falešnou záminku.