Opozičník González opustil Venezuelu a emigroval do Španělska

Venezuelský opoziční kandidát na prezidenta Edmundo González Urrutia, který podle opozice i některých zemí vyhrál červencové volby nad Nicolásem Madurou, opustil zemi a odcestoval do Španělska, kde vyhledá politický azyl. Informovaly o tom venezuelské úřady a potvrdili to i španělský ministr zahraničí a politikův advokát. Politik přistál na vojenské základně Torrejón de Ardoz, sdělil agentuře Reuters zdroj ze španělské vlády.

„Edmundo González Urrutia dnes, 7. září (v noci na neděli SELČ) (...) opustil zemi,“ uvedla na sociální síti Instagram venezuelská viceprezidentka Delcy Rodriguezová.

Stalo se tak jen několik dní poté, co venezuelský soud vydal na Gonzáleze zatykač za údajné uzurpování funkce, padělání dokumentů, sabotáž či spiknutí. Rodriguezová přesto tvrdí, že González se před několika dny „dobrovolně“ uchýlil na španělské velvyslanectví v Caracasu a požádal španělskou vládu o politický azyl.

Bývalý diplomat se od konce července v obavách ze zatčení skrýval a neobjevil se na veřejnosti, k aktuálnímu dění se ale vyjadřuje na sociální síti X.

Překvapivý odlet kandidáta, kterého venezuelská opozice i několik zahraničních vlád včetně Argentiny či USA považují za legitimního vítěze červencového prezidentského klání, je podle agentury AP vážnou ranou snahám zbavit Madura úřadu po zmanipulování voleb.

González odletěl španělským armádním letounem

Odchod Gonzáleze ze země potvrdil agentuře AFP jeho právník José Vicente Haro. „Mohu potvrdit, že odcestoval do Španělska,“ řekl s tím, že více informací poskytnout nemůže. Letadlo španělských vzdušných sil s Gonzálezem na palubě přistálo na základně Torrejón de Ardoz nedaleko Madridu kolem 16:00, uvedla agentura DPA. Španělský ministr zahraničí José Manuel Albares již dříve uvedl, že Gonzálezovu žádost o azyl vláda projedná a vyhoví jí.

Hlavní tvář venezuelské opozice María Corina Machadová tento týden vyzvala zahraniční země, aby Gonzáleze uznaly za vítěze prezidentských voleb. Zatím tak učinilo jen několik zemí. Opozice zveřejnila protokoly ze zhruba osmdesáti procent volebních místností, na jejichž základě tvrdí, že její kandidát zvítězil s náskokem několika milionů hlasů. Volební úřady, které jsou ve velké míře poslušné vládě, však označily za vítěze vůdce Nicoláse Madura. Za nově zvolenou hlavu státu jej považují též spojenci Caracasu jako Kuba, Írán, Rusko či Čína.

„Jeho (Gonzálesův, pozn. red.) život byl v ohrožení a rostoucí počet výhrůžek, předvolání a zatykačů na něj ukazuje, že (Madurův, pozn. red.) režim nemá žádné skrupule a žádné hranice ve své posedlosti umlčet ho a pokusit se ho zlomit,“ uvedla Machadová. González podle ní bude nadále bojovat, ale ze zahraničí, a 10. ledna 2025 složí prezidentský slib.