Venezuela vydala zatykač na lídra opozice, USA zabavily Madurovi letadlo

Horizont ČT24: Politické napětí ve Venezuele (zdroj: ČT24)

Soud ve Venezuele vydal zatykač na Edmunda Gonzáleze Urrutiu, který kandidoval v červencových prezidentských volbách a podle opozice, některých západních zemí i organizací hlasování vyhrál. O vydání zatykače požádal úřad generálního prokurátora kvůli tomu, že González nereagoval na tři předvolání. Krok odsoudily mimo jiné USA, Chile, Argentina a Evropská unie. Spojené státy mezitím v rámci uplatňování sankcí zabavily letadlo venezuelského autoritářského prezidenta Nicoláse Madura.

Dva hlavní představitele venezuelské opozice, tedy Gonzáleze a Maríu Corinu Machadovou, začaly úřady na začátku srpna vyšetřovat kvůli údajnému podněcování k porušování zákonů a ke vzpouře a kvůli podezření ze zločinného spolčení.

O vydání zatykače na pětasedmdesátiletého opozičníka Gonzáleze požádala prokuratura poté, co ignoroval tři předvolání k výslechu. Viní ho mimo jiné z uzurpování funkce, padělání dokumentů, sabotáže či spiknutí, jehož se měl dopustit s Machadovou zveřejněním zápisů z volebních místností a tvrzením, že volby vyhrál.

González už po prvním předvolání 25. srpna obvinil generálního prokurátora Tareka Williama Saaba, že se „chová jako politický žalobce“, a vzkázal vládě, že „řešením nejsou represe, ale nezávislé mezinárodní ověření výsledků“. Bývalý diplomat González se na veřejnosti neobjevil od 30. července, k aktuálnímu dění se ale vyjadřuje na sociální síti X.

Překročení „další červené linie“

Vydání zatykače odsoudila venezuelská opozice, ale také Bílý dům, Evropská Unie či například chilské či argentinské ministerstvo zahraničí. „Argentinská republika nezůstane lhostejná k nechvalně proslulým akcím Madurovy diktatury a bude nadále podporovat (venezuelský) lid v jeho boji za obnovení demokracie,“ vzkázala mimo jiné argentinská diplomacie na síti X.

Zahraničněpolitický poradce brazilského prezidenta Celso Amorim vydání zatykače rovněž kritizoval a prohlásil, že autoritářský přístup venezuelského režimu sílí.

„Maduro zcela ztratil kontakt s realitou,“ napsala Machadová. Vydání zatykače označila za překročení „další červené linie“, které „jen posílí odhodlání našeho hnutí“.

Zatykač „kategoricky odmítl“ i šéf diplomacie EU Josep Borrell a vyzval venezuelské úřady, aby respektovaly svobodu a lidská práva opozičního vůdce. „Přestaňte s represemi a ústrky proti opozici a občanské společnosti,“ dodal Borrell. Italské ministerstvo zahraničí si kvůli kroku předvolalo venezuelského chargé d'affaires v zemi a znovu vyzvalo ke zveřejnění výsledků sporných prezidentských voleb.

Úplné výsledky voleb chybí

Řada zemí, včetně Spojených států, i Evropská unie už krátce po volbách vyzvaly Madurův režim, aby zveřejnil kompletní výsledky. USA a několik zemí regionu sdělilo, že věří výsledkům zveřejněným opozicí a uznávají za vítěze voleb Gonzáleze.

Opozice zveřejnila data, která získala z asi 83 procent volebních místností. Jde o kopie volebních zápisů výsledků, na něž mají podle zákona právo pozorovatelé hlasování z vládních i opozičních stran. Ústřední volební komise výsledky po okrscích doteď nezveřejnila a už den po volbách označila za vítěze Madura. Nejvyšší volební soud, který je stejně jako volební komise loajální vládě, vítězství Madura koncem srpna potvrdil.

Proti oficiálním volebním výsledkům protestují Venezuelané od voleb v ulicích. Vládní bezpečnostní složky a ozbrojené civilní skupiny, které spolupracují s policií, proti demonstracím zasahují. Zemřelo při tom už 27 lidí a 200 dalších utrpělo zranění. Zatčeno bylo kvůli demonstracím podle vlády přes 2400 lidí, nevládní organizace Foro Penal uvádí na 1600 zatčených od 29. července.

Mezi zadrženými, kteří čelí obvinění z podněcování k násilí či z terorismu s trestem až 30 let vězení, jsou i nezletilí. V neděli Foro Penal informovala, že minulý týden bylo propuštěno 86 zadržených ve věku 13 až 17 let, stíháni jsou dál na svobodě. Ve vězení ale zůstávají tři desítky nezletilých, uvedla agentura EFE. Maduro demonstranty označuje za „teroristy“.

Zabavené letadlo jako vzkaz Madurovi

Zprávy o vydání zatykače na Gonzáleze přišly jen několik hodin poté, co administrativa amerického prezidenta Joea Bidena oznámila, že Spojené státy v Dominikánské republice zabavily letadlo, které využíval Maduro. Američané s ním přelétli na Floridu.

Podle ministerstva spravedlnosti USA byl stroj pořízen v rozporu se sankcemi, které Washington proti venezuelskému hospodářství a mnohým představitelům tamního režimu zavedl kvůli potírání opozice.

Podle zpravodajského webu CNN má zabavení letounu vyslat vzkaz, že se tyto restrikce vztahují i na nejmocnější osobnosti ve Venezuele. Podle Caracasu je zabavení letadla „pirátským činem“.