Verdikt venezuelského soudu o vítězi voleb má být definitivní. Opozice nedodala důkazy, tvrdí

Venezuelský nejvyšší soud oznámil, že neobdržel od opoziční koalice žádné důkazy ohledně sporných prezidentských voleb, které se konaly 28. července. Varoval, že jeho rozhodnutí o vítězi bude definitivní. Volební úřad jihoamerické země, který je podle opozice loajální k dosavadnímu prezidentovi Nicolási Madurovi, prohlásil, že Maduro znovu volby vyhrál. Opozice tvrdí, že více hlasů získal její kandidát Edmundo González Urrutia.

„Členové Jednotné demokratické platformy (opoziční koalice, pozn. red.) nepředložili soudu žádné volební materiály,“ řekla předsedkyně soudu Caryslia Rodríguezová. Instituce ale podle ní obdržela počty hlasů od Madura a volebního úřadu. Dodala, že jakmile bude vyšetřování voleb ukončeno, bude rozhodnutí soudu „nenapadnutelné a jeho splnění bude povinné“. Někteří pozorovatelé považují nejvyšší soud za orgán podřízený vládě.

Maduro se s žádostí o ověření volebních výsledků na nejvyšší soud obrátil minulý týden. Soud tak předvolal všechny kandidáty. González se nedostavil s tím, že by mu v případě osobní účasti hrozilo zatčení. Členové opozice, kteří ho zastoupili, tlačili na volební úřad, aby zveřejnil své hlasovací lístky, přičemž koalice již dříve uvedla, že má své hlasovací lístky zamčené v úschově.

Tři kopie

Úřad podrobné sčítání hlasů z voleb nezveřejnil. Jeho internetové stránky jsou od časných ranních hodin 29. července nefunkční. Opozice zveřejnila na internetu své počty hlasů, podle kterých jich González získal oproti Madurovi dvojnásobek.

Ve Venezuele tisknou hlasovací stroje tři kopie zápisů o hlasování. Jsou určené pro volební úřad, vládnoucí stranu a jejího vyzyvatele.

Brazílie, Kolumbie a Mexiko ve čtvrtek zveřejnily společné prohlášení, ve kterém vyzvaly volební orgán, aby zveřejnil podrobné sčítání hlasů. Dodaly, že nejvyšší soud není řešením této záležitosti. Další země Latinské Ameriky, stejně jako Spojené státy, Madurovo vítězství odmítly. Rusko a Čína mu naopak již gratulovaly.

Jihoamerickou zemí už také řadu dní zmítají kvůli tomu, že úřady označují za vítěze hlasování Madura, rozsáhlé protesty. Podle některých zdrojů při nich již zahynulo přes dvacet lidí. Autoritářský vůdce také nechal ve Venezuele tento týden na deset dní zablokovat přístup k sociální síti X. Jejího majitele Elona Muska podle Reuters označil Maduro za hybnou sílu protestů.