Omilostnění vrahů za účast ve válce pobuřuje pozůstalé Rusy. Podle Peskova za zločiny platí krví na bojišti

Události: Amnestie pro vrahy za účast ve válce vzbuzuje v Rusku emoce (zdroj: ČT24)

Udělení amnestie vrahům za účast v bojích na Ukrajině pobuřuje v Rusku pozůstalé po zavražděných. Média v zemi prozatím informovala o třech takto omilostněných zločincích. První si odpykával trest dvacet let vězení za čtyřnásobné zabití, další sedmnáct let za mučení a uškrcení mladé ženy a třetí z nich dvacet let za zosnování vraždy známé novinářky Anny Politkovské.

„On je svobodný člověk a skoro hrdina. To je prostě výsměch památce člověka,“ hlesl manžel zavražděné novinářky Alexander Politkovskij.

Fakt, že muž, který naplánoval její smrt, dostal milost, jeho i celou rodinu velmi zasáhl. Svoboda pro zločince za účast ve válce vzbuzuje podle něj v Rusku velké emoce. Nejde totiž jen o případ známé novinářky.

„Není to jen on. Je ještě spousta dalších vězňů, kteří se vracejí do svých domovů, do svých vesnic. A znovu se dopouští zločinů,“ pokračoval Politkovskij.

Redakce novin Novaja gazeta, kde Politkovská do své vraždy v roce 2006 pracovala, označila osvobození jejího vraha za velkou nespravedlnost. „Všemi dostupnými zákonnými prostředky se budeme snažit o přezkoumání milosti,“ uvedla zástupkyně šéfredaktora Naděžda Prusenkovová.

Podle Kremlu si odsouzení zločinci vysloužili milost nasazením vlastního života v první linii na Ukrajině. „Platí za zločiny krví na bojišti, v útočných operacích, pod palbou,“ konstatoval mluvčí ruského vládce Dmitrij Peskov.

„Hloupost, zvěrstvo“

Toto tvrzení Politkovského pochopitelně rozčílilo. „Člověk, o němž mluvíme, který organizoval vraždu Anny, si tím jen povýšil svou kvalifikaci. Dělá to samé, a ještě za to dostává peníze. Hloupost. Zvěrstvo,“ prohlásil rezolutně.

Verbovat vězně začali v roce 2022 se svolením ruských úřadů žoldnéři Prigožinovy soukromé skupiny wagnerovců. Americké stanici CNN to loni v létě potvrdili přes propašované telefony samotní ruští vězni. 

Letos v únoru navíc začala vězně do svých řad nabírat přímo ruská armáda. Žádné oficiální informace o jejich počtu, nasazení a padlých však tamější ministerstvo obrany nezveřejňuje.