Očkování zdravotníků proti covidu zůstane v Německu povinné, rozhodl ústavní soud

Povinné očkování zdravotníků a pečovatelů proti nemoci covid-19 v Německu platí a není v rozporu se zákony. Konstatoval to ústavní soud, který tak odmítl ústavní stížnost žádající zrušení očkovací povinnosti. Soud uvedl, že nad ostatními právy převažuje zájem chránit zranitelné osoby před nákazou.

Ve čtvrtek zveřejněný konečný verdikt uzavírá snahu nenutit zdravotníky k vakcinaci. Ústavní soud již v únoru ve zrychleném řízení prozatímně rozhodl, že zákon o povinném očkování až do konečného verdiktu platí.

Zákon, který německý parlament přijal loni v prosinci, vyžaduje, aby od 15. března byli zdravotníci, pečovatelé a záchranáři očkovaní, jinak nebudou moci profesi vykonávat. Dočasnou výjimku mají ti, kteří nemoc prodělali. Očkovat se nemusí také ti, kterým to jejich zdravotní stav neumožňuje.

Německá vláda kancléře Olafa Scholze chtěla původně zavést všeobecnou očkovací povinnost proti covidu-19, ve Spolkovém sněmu ale nedokázala najít dostatek hlasů, aby to prosadila. Proti byla i část vládních poslanců, především liberální svobodní demokraté.

Ve 83milionovém Německu bylo dosud plně očkováno 75,8 procenta lidí, posilující dávku má 59,6 procenta. U starších 60 let je základní proočkovanost 90,9 procenta, posilující dávku má 80 procent z nich.

Falešný lékař odsouzen

Kauzou spojenou s očkováním se ve čtvrtek zabýval také soud v německém Traunsteinu. Na tři roky a deset měsíců poslal do vězení teologa, který se vydával za lékaře a proti covidu-19 naočkoval ve dvou bavorských vakcinačních centrech stovky lidí.

Soud muže potrestal za úmyslné a nebezpečné ublížení na zdraví, falšování úřední listiny či podvod. Falešný lékař za svou činnost podle vyšetřovatelů dostával zaplaceno, státní zastupitelství v Traunsteinu, které muže obvinilo, však vydělanou sumu nezveřejnilo.

Muž loni v únoru a březnu sám aplikoval na 300 dávek vakcíny a ve více než 1100 případech očkování nařídil, ale podání vakcíny nechal na odborném personálu. Informace o případných zdravotních komplikacích způsobených jeho počínáním se však neobjevily.

Teolog se podle agentury DPA prokázal zfalšovaným potvrzením o atestaci v očkovacích centrech v Rosenheimu a Karlsfeldu, kde byl také nasazen. V okrese Rosenheim údajně působil i v mobilní očkovací službě pro pečovatelské domy a domovy seniorů.