NYT tvrdí, že na tržišti v Kosťantynivce zabíjela zřejmě omylem ukrajinská raketa. SBU viní Rusy

Na tržiště v ukrajinské Kosťantynivce v Doněcké oblasti patrně omylem dopadla ukrajinská protivzdušná raketa vypálená komplexem Buk, napsal deník The New York Times po analýze této události. Ukrajinská tajná služba SBU to vzápětí popřela s tím, že podle jejího vyšetřování místo zničila ruská raketa S-300. Úder v Kosťantynivce byl co do počtu civilních obětí jedním z nejhorších na Ukrajině v posledních měsících. Zahynulo při něm 17 lidí a 32 dalších utrpělo zranění. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zhruba dvě hodiny po zásahu tržiště obvinil z útoku Rusko, které od začátku invaze mnohokrát podniklo útoky na ukrajinské civilní cíle.

Důkazy podle reportérů The New York Times naznačují, že katastrofální úder byl výsledkem rakety ukrajinské protivzdušné obrany vypálené z odpalovacího systému Buk. Odborníci na protivzdušnou obranu tvrdí, že takové rakety se mohou odchýlit od kurzu z různých důvodů, včetně elektronické poruchy nebo poškozené či ustřižené naváděcí lamely v okamžiku odpálení.

K pravděpodobnému selhání střely došlo podle NYT uprostřed bojů, které se odehrávají v okolí. Ruské síly ostřelovaly Kosťantynivku noc předtím. Ukrajinská dělostřelecká palba z města byla hlášena jen několik minut před úderem na trh.

Ukrajinská bezpečnostní služba SBU incident vyšetřuje. Po publikaci textu v NYT sdělila, že na místě zabíjela ruská raketa S-300. „O tom svědčí identifikované úlomky rakety zajištěné na místě tragédie,“ cituje ji list Ukrajinska pravda. Podle jejích zdrojů Ukrajina žádné systémy Buk v daný den nepoužila. SBU dále tvrdí, že vyšetřovatelé zkoumají řadu dalších materiálů, které nasvědčují zapojení Ruska do ostřelování města.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak napsal, že pochybnosti o zapojení Ruska do úderu na Kosťantynivku nepochybně přinášejí nárůst konspiračních teorií. „Vyžadují proto přezkoumání a právní posouzení ze strany vyšetřovatelů. Společnost dozajista dostane odpověď na otázku, co se v Kosťantynivce stalo,“ sdělil a podotkl, že válku na Ukrajině vyvolalo svou invazí Rusko, které pravidelně podniká masivní vzdušné údery na ukrajinské civilní cíle. Ukrajina se pouze brání, dodal.

Záznamy z kamer

Americký list také informuje o tom, že záběry z bezpečnostních kamer ukazují, že raketa přiletěla na Kosťantynivku ze směru od ukrajinského území, nikoli zpoza ruských linií. Hlavice střely vybuchla několik metrů nad zemí krátce před dopadem a rozmetala kovové úlomky. Podle experta na výbušniny a analýzy NYT odpovídá vzniklý kráter a poškození od místa detonace tomu, že střela přiletěla ze severozápadu.

Další důkazy podle amerického listu ukazují, že několik minut před úderem vypálila ukrajinská armáda dvě rakety směrem k ruské frontové linii z města Družkivka, což je asi šestnáct kilometrů severozápadně od Kosťantynivky. Reportéři získali také svědectví místních obyvatel. A načasování odpálení raket se podle NYT shoduje s časovým rámcem odpálení rakety, která zasáhla trh v Kosťantynivce, tedy kolem 14:04.

Dva svědci, kteří hovořili s deníkem, navíc uvedli, že v době úderu viděli rakety vypálené z Družkivky směrem k ruské frontové linii. Jeden ze svědků také popsal, že rakety byly odpáleny z polí na okraji města, které podle obyvatel využívá ukrajinská armáda a odkud již dříve viděli rakety protivzdušné obrany.

Reportéři The New York Times místo navštívili. Viděli zákopy, jámy na odpadky a široké stopy po velkém vojenském vozidle. Analýza satelitních snímků před útokem a po něm ukazuje nové spálené stopy kolem zákopů v den úderu, což pravděpodobně naznačuje, že místo bylo použito k odpálení raket, informuje NYT.

Raketa 9M38

Po útoku ukrajinské úřady uvedly, že ruské síly použily raketu vypálenou systémem protivzdušné obrany S-300, který Rusko používá. Raketa S-300 však nese jinou hlavici než ta, která explodovala v Kosťantynivce, tvrdí deník.

Rozměry otvorů a úlomků nalezených na místě činu odpovídají podle zjištění The New York Times velikostí a tvarem střele 9M38, kterou odpaluje mobilní protiletadlové vozidlo Buk. Je známo, že Ukrajina stejně jako Rusko tento systém používá, připomněl NYT.

Podle amerického listu také další úlomky raket nalezené na různých místech Ukrajiny, které byly vypáleny ruskými systémy protivzdušné obrany S-300, S-400 a Buk ukazují, že poškození na tržišti bylo s největší pravděpodobností způsobeno raketou 9M38. Dva nezávislí vojenští experti na zneškodňování bomb se pro deník shodli, že úlomky a poškození na místě zásahu odpovídají spíše bombě 9M38.

Proč raketa s maximálním doletem něco málo přes sedmnáct kilometrů dopadla v Kosťantynivce, není podle NYT jasné, je však možné, že se porouchala a zřítila se dříve, než zasáhla zamýšlený cíl.