Norská princezna zahájila vojenský výcvik. S armádou stráví rok na severu země

Horizont ČT24: Ingrid Alexandra zahajuje vojenský výcvik (zdroj: ČT24)

Norská princezna Ingrid Alexandra zahajuje svůj první řádný vojenský výcvik v nejsevernější části země, příštích dvanáct měsíců stráví nasazena v ženijním praporu. Devatenáctiletá aristokratka je nejstarším potomkem následníka norského trůnu, korunního prince Haakona, a po něm je i druhým člověkem v nástupnické linii.

Slunce vychází na severu Norska kolem jedenácté a posléze zapadá hodinu po poledni. Princezna Ingrid Alexandra s ostatními branci tráví krátký polární den venku, stejně jako soumračné hodiny v halách studiem vojenských základů.

Princezna dosud žila v palácích, zde se ale nijak neliší od ostatních. „Musí jako každý jiný vytírat podlahy, nechat si dělat inspekci v pokoji, stlát si postel nebo chodit na výuku. Jsou na ni kladeny stejné požadavky jako na všechny ostatní rekruty,“ uvedl velitel roty ženijního praporu Hågen Vangsnes.

Norský král Harald V. se ve své vnučce vidí od jejího narození. Jejich pouto bylo zjevné na velkolepé oslavě princezniných osmnáctin, na kterou se sjeli zástupci evropských panovnických rodů. „Řekl jsem ti to už vícekrát. Buď sama sebou a věř, že to vždy stačí,“ prohlásil tehdy monarcha. Vnučce rovněž připomněl rodové heslo: Vše pro Norsko.

Armáda a jiné evropské princezny

Princezna dostala ke svým osmnáctinám také dárek od norských ozbrojených sil, a to návštěvu všech jejích složek. Vybrala si ho právě v norských polárních oblastech, potenciální místo sporů o nerostná naleziště si severská země přísně střeží.

Ingrid Alexandra je zapálená sportovkyně a pobyt na cvičeních, včetně těch adrenalinových, jí nevadí. Znalosti, které v armádě získá, budou cenné, až jednou převezme po dědovi a otci vládu nad zemí.

V obraně vlasti se podobně vzdělává také španělská následnice trůnu, princezna Leonor, která nastoupila jako kadet na vojenskou akademii v Zaragoze. Roční vojenské studium má za sebou i princezna Elisabeth, jež je následovnicí belgického krále.

Norsko je zakládajícím členem Severoatlantické aliance. V zemi absolvují rok a půl trvající povinnou vojnu všichni starší osmnácti let. Každý rok je odvedeno kolem devíti tisíc mladých mužů a žen.