Nezapomeňme, že mír nebyl nevyhnutelný, řekl Biden v Belfastu

Události: Americký prezident na návštěvě Severního Irska (zdroj: ČT24)

Mír v Severním Irsku nebyl nevyhnutelný a jeho ochrana je prioritou pro americké demokraty i republikány, řekl americký prezident Joe Biden při návštěvě severoirské metropole Belfastu. Šéf Bílého domu tam zavítal při příležitosti 25. výročí podpisu dohody, která do regionu po desetiletích sektářského násilí přinesla klid. Severoirský mírový proces se aktuálně ocitl v problémech v důsledku brexitu a Biden uvedl, že doufá v brzkou obnovu sdílení moci mezi dvěma hlavními politickými tábory v této části Spojeného království.

„Ochrana míru, zachování Belfastské velkopáteční dohody je ve Spojených státech prioritou pro demokraty, jakož i pro republikány,“ řekl prezident, který je představitelem Demokratické strany.

„Mír nebyl nevyhnutelný, na to nikdy nemůžeme zapomenout,“ prohlásil v projevu před několika desítkami lidí v areálu univerzity v Ulsteru.

Americký prezident zároveň zdůrazňoval ekonomické příležitosti, které mír a politická stabilita přináší. „Nespočet velkých amerických korporací sem chce přijít, chce investovat,“ upozornil americký prezident. Svého zvláštního zmocněnce pro Severní Irsko Joea Kennedyho prý pověřil, aby tento proces co nejvíce podporoval.

Joe Biden na univerzitě v Ulsteru
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Je to na vás, vzkázal Biden rozhádaným severoirským stranám

Biden přiletěl do Belfastu v úterý a zahájil tak čtyřdenní návštěvu, jejíž program se ve středu přesune do Irska. V severoirském hlavním městě se krátce setkal s britským premiérem Rishim Sunakem. Tématem jednání byly právě ekonomické příležitosti v regionu, ale také vývoj války na Ukrajině. Před vystoupením na univerzitní půdě ještě Biden mluvil také s lídry pěti nejsilnějších politických stran Severního Irska.

Návštěva se odehrává na pozadí politické krize, která zasahuje jeden z klíčových prvků čtvrtstoletí staré mírové dohody. Tím je systém sdílení moci mezi tábory probritských protestantů a katolických republikánů, jejichž soupeření ve druhé polovině minulého století provázely krvavé útoky.

Sdílení moci v severoirském parlamentu a vládě ovšem už déle než rok nefunguje v důsledku sporů o obchodní pravidla v regionu po britském odchodu z EU.

Krizi zatím neukončila ani nová dohoda mezi Británií a Evropskou unií představená na konci února. Biden jí vyjádřil podporu a řekl, že doufá, že severoirské samosprávné instituce začnou brzy znovu pracovat.

„To je rozhodnutí, které je na vás, nikoli na mně,“ citovala šéfa Bílého domu zpravodajská společnost BBC a podotkla, že jeho slova zcela jasně mířila na adresu hlavní unionistické strany DUP, která blokuje fungování severoirského parlamentu a vlády.

Joe Biden v irském Dundalku
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Bratranec Joe

Americký prezident po projevu na Ulster University zamířil do Irska, kde se setkal se svými vzdálenými irskými příbuznými. Lidé ho vítali s transparenty „Vítej, bratranče Joe“ a americkými vlajkami. Irský ministr zahraničí Micheál Martin pak Bidena provedl po zřícenině hradu Carlingford z roku 1190.

Carlingford v irském hrabství Louth má pro Bidena osobní význam. Právě zde se narodil jeho prapředek Owen Finnegan, který v roce 1894 emigroval do Spojených států. Biden se ke svým irským kořenům hrdě hlásí. Konkrétní příbuzné jeho tým vypátral při přípravách na volby v roce 2016.

Biden následně zavítal do obce Dundalk, kde na něj navzdory dešti čekaly v ulicích stovky lidí. Večer se pak americký prezident vydal do Dublinu, kde stráví noc.