Německo příští rok zdvojnásobí vojenskou pomoc Ukrajině

Německo v příštím roce zdvojnásobí vojenskou podporu Ukrajině. Namísto dosud plánovaných čtyř miliard eur (98 miliard korun) poskytne zemi napadené Ruskem osm miliard eur (197 miliard korun). Berlínu to výrazně pomůže dát na obranu přes dvě procenta hrubého domácího produktu a splnit tak cíl NATO.

S odvoláním na dohodu v rámci německé vládní koalice sociálních demokratů (SPD), svobodných demokratů (FDP) a Zelených o navýšení informoval server listu Bild.

Ministr financí Christian Lindner (FDP) původně v návrhu rozpočtu pro rok 2024 počítal s vojenskou podporou Ukrajiny ve výši čtyř miliard eur, z nichž už ale většina byla vázána na dříve dohodnuté projekty. S tím nebyl spokojen ministr obrany Boris Pistorius (SPD), který požadoval navýšení podpory o pět miliard eur (123 miliard korun). Nakonec z vyjednávání vzešel kompromis v celkové výši osm miliard.

V příštím týdnu by měl navýšení schválit rozpočtový výbor Spolkového sněmu.

Německo patří k největším podporovatelům Kyjeva, který se už přes dvacet měsíců brání ruské invazi. Od loňského února do 31. července letošního roku podpořil Berlín východoevropskou zemi více než sedmnácti miliardami eur (418 miliard korun), uvedl Bild.