Německé letectvo nad Baltem zachytilo tři ruské letouny

Německé letectvo zachytilo tři ruské letouny, včetně stíhaček, které prolétaly mezinárodním vzdušným prostorem nad Baltským mořem. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na Luftwaffe. Stroje měly vypnutý transpondér, tedy rádiový odpovídač.

Německé a britské síly byly nasazeny k identifikaci dvou stíhaček Su-27 a jednoho vojenského letounu Il-20, konstatovalo německé letectvo na Twitteru. Z incidentu zveřejnilo několik snímků.

Moskva před čtrnácti dny uvedla, že vyslala do vzduchu nad Baltským mořem stíhačku kvůli německému vojenskému letounu, který se přibližoval k ruské hranici. Stíhačka německý letoun podle ministerstva vyprovodila od hranic.

V březnu Spojené státy ruskou armádu obvinily z „nebezpečného a neprofesionálního“ chování, když byl nad Černým mořem zničen americký bezpilotní letoun poté, co se s ním podle americké armády srazila ruská stíhačka. Moskva tvrdí, že dron se „provokativně“ pohyboval k ruskému území. Zároveň ale popírá, že by se s ním ruský letoun střetl.

Loni na konci září ruská stíhačka nad Černým mořem vypálila raketu na britský špionážní letoun, munice ale selhala. Původně Londýn v říjnu loňského roku o incidentu informoval s tím, že ruský stroj „vypustil raketu“ poblíž britského letadla v důsledku technického problému. Nové světlo na událost, při níž byl britský stroj Boeing RC-135 River Joint téměř sestřelen, vrhly uniklé utajované informace Pentagonu.

Střety ruských letadel s letouny členských zemí NATO nejsou v posledních letech nijak výjimečné a obě strany pravidelně vysílají své stíhačky, aby ve vzduchu doprovázely cizí stroje. Od loňské invaze Ruska na Ukrajinu takovéto konfrontace provází zvýšené napětí.