Ruská stíhačka se podle USA srazila nad Černým mořem s americkým dronem, Moskva to popřela

Ruský bojový letoun Su-27 se srazil s americkým průzkumným dronem Reaper, zasáhl jeho vrtuli, uvedla americká armáda. Dron se následně zřítil do Černého moře. Spojené státy incident označily za riskantní a tamní ministerstvo zahraničí si kvůli němu předvolalo ruského velvyslance. Mluvčí Pentagonu řekl, že americká strana vyhodnocuje, co se přesně stalo. Moskva tvrdí, že dron spadl kvůli manévrování a že s ruskými stíhačkami nebyl v kontaktu.

„Náš letoun MQ-9 prováděl rutinní operace v mezinárodním vzdušném prostoru, když ho zaměřil a srazil ruský bojový letoun. Vedlo to ke zřícení a ztrátě MQ-9,“ uvedl podle agentur generál amerického letectva James Hecker, který má na starosti operace ve zmíněné oblasti.

Drony MQ-9 Reaper jsou víceúčelová bezpilotní letadla s dlouhou výdrží ve vzduchu, operují ve středních výškách. Jsou určené hlavně k ničení mobilních pozemních cílů, ale díky celému spektru moderních senzorů a komunikačních nástrojů jsou využívány i k průzkumu.

Mluvčí Bílého domu John Kirby řekl, že o incidentu byl informován prezident Joe Biden. Uvedl také, že takové události se stávají, ale že tato je jiná, protože byla „nebezpečná a neprofesionální“ a vedla ke zřícení amerického bezpilotního letounu. Dodal, že v „tomto ohledu jde o ojedinělý incident“.

Americká letadla nemají co dělat v blízkosti Ruska, reagoval předvolaný velvyslanec

Ministerstvo zahraničí USA si kvůli incidentu předvolalo ruského velvyslance Anatolije Antonova, informoval mluvčí americké diplomacie Ned Price. Spojené státy jsou podle resortu v přímém kontaktu s vysoce postavenými ruskými činiteli k vyjádření protestu. Americká velvyslankyně v Rusku se podle Price obrátila na tamní ministerstvo zahraničí se „silnou zprávou“ a američtí činitelé o incidentu informovali spojence a partnery.

„Především se domnívám, že americká letadla a lodě nemají co dělat v blízkosti hranic Ruské federace,“ řekl podle agentury TASS po předvolání na americké ministerstvo zahraničí ruský velvyslanec v USA Antonov. „Pokud jde o nás, nechceme žádnou konfrontaci mezi USA a Ruskem. Jsme pro budování pragmatických vztahů ve prospěch ruského a amerického národa,“ citovala jej agentura RIA Novosti.

Washington: Rusové chtěli dron odchytit

Podle americké armády dvě ruské stíhačky prováděly manévr s cílem dron odchytit, přičemž jedna z nich zasáhla jeho vrtuli. Američané následně vzhledem k jeho poškození a vzhledem k tomu, že byl neovladatelný, způsobili pád svého vlastního stroje.

Už před kolizí vypouštěly ruské letouny na dron palivo zřejmě ve snaze poškodit ho nebo mu znemožnit orientaci a nalétávaly před něj, v blízkosti dronu se pohybovaly asi třicet až čtyřicet minut a kolize se stala v 07:03 SEČ, řekl mluvčí Pentagonu Pat Ryder. Ruská stíhačka podle něj zřejmě při kolizi také utrpěla škody, společně s druhým letounem pak přistála. Kde to bylo, neuvedl. Řekl, že Rusové zničený americký dron nezískali.

„Letouny Spojených států a jejich spojenců budou i nadále operovat v mezinárodním vzdušném prostoru a vyzýváme Rusy, aby se chovali profesionálně a bezpečně,“ řekl Hecker.

Podle americké armády jde o další z řady nebezpečných akcí ruských pilotů vůči americkým a spojeneckým letounům v mezinárodním vzdušném prostoru, včetně oblasti Černého moře. Spojené státy varují, že toto agresivní chování ruských pilotů je nebezpečné a může vést k chybnému vyhodnocení situace a k nechtěné eskalaci.

Moskva: Naše stíhačky se do kontaktu s dronem nedostaly

Rusko popřelo, že by se jeho stíhačky dostaly do kontaktu se zříceným americkým dronem. Tvrdí, že proti bezpilotnímu letounu nepoužily ani své palubní zbraně. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že americký stroj spadl v důsledku prudkého manévrování. 

„V důsledku ostrého manévrování kolem 09:30 moskevského času přešel dron MQ-9 do nekontrolovaného letu se ztrátou výšky a narazil do vodní hladiny. Ruské stíhačky nepoužily palubní zbraně, nedostaly se do kontaktu s dronem a bezpečně se vrátily na domovské letiště,“ citovala agentura TASS z vyjádření ruského ministerstva. 

Resort podle agentury RIA Novosti dále uvedl, že incident se odehrál poblíž Krymu. Ukrajinský poloostrov Rusko v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovalo. Americký bezpilotní letoun podle Moskvy letěl s vypnutými odpovídači směrem k ruským hranicím, do vzduchu byly proto vyslány stíhačky.

Spojené státy dron nad Černým mořem ztratily v době nebývalého napětí ve vztazích s Moskvou. Vztahy obou mocností jsou na bodu mrazu kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Moskva v minulosti opakovaně vyjadřovala znepokojení nad lety amerických průzkumných letounů v blízkosti Krymu.

Vzhledem k ruské válce proti Ukrajině je situace v této části Evropy mimořádně napjatá a panují velké obavy z případné přímé vojenské konfrontace mezi Spojenými státy a Ruskem. USA poskytují Ukrajině vojenskou pomoc, nicméně jednoznačně vylučují, že by do tohoto konfliktu nasadily svoji armádu.