Nejvyšší schůzka za téměř půl století. McCarthy přivítal v USA prezidentku Tchaj-wanu

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy se v Kalifornii setkal s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Stal se tak nejvyšším americkým představitelem, který se od roku 1979 setkal na americké půdě s tchajwanským vůdcem. Čína hrozí odvetou.

„Naše demokracie čelí nebývalým výzvám. Abychom zachovali mír, musíme být silní a společně jsme silnější,“ prohlásila Cchaj po schůzce s tím, že Tchaj-wan je vděčný, že má Spojené státy po svém boku.

„Nejsme sami“

Podle tchajwanské prezidentky americká podpora ukazuje, že ostrov není izolovaný. „Nejsme sami,“ řekla podle AFP prezidentka. Poděkovala rovněž přátelům ostrova v americkém Kongresu, kteří při nich stojí.

Šéf Sněmovny reprezentantů prohlásil, že je poctěn tím, že se mohl s prezidentkou potkat. Vztahy USA s Tchaj-wanem jsou podle něj silnější, než tomu kdy za jeho života bylo.

USA jako většina zemí světa považují Tchaj-wan za součást Číny a diplomatické vztahy s ostrovem nemají, jsou ale jeho nejvýznamnějším mezinárodním spojencem a dodavatelem zbraní.

Jak McCarthy po schůzce uvedl, USA musí pokračovat v prodeji zbraní na Tchaj-wan a posílit vzájemnou spolupráci v oblasti obchodu a technologií. „Podpora Tchaj-wanu zůstane rozhodná a neochvějná,“ dodal McCarthy s tím, že nemá aktuálně v plánu ostrov navštívit, nicméně to neznamená, že tam někdy v budoucnu nepojede.

Republikán McCarthy uvítal prezidentku Cchaj ve středu ráno místního času v knihovně Ronalda Reagana poblíž Los Angeles. Tchajwanská prezidentka se ve Spojených státech zastavila cestou zpět z návštěvy Guatemaly a Belize, které patří ke státům, jež udržují s Tchaj-wanem oficiální diplomatické vztahy.

Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii a vyzývá ostatní země světa, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Loni v srpnu navštívila Tchaj-wan tehdejší předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, na což Čína reagovala masivními vojenskými manévry.

Na ostrově byla na konci března také šéfka české Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová s rozsáhlou delegací.