Česko je jedním z největších přátel Tchaj-wanu, řekla Pekarová Adamová na návštěvě ostrova

Události: Pekarová Adamová zahájila návštěvu Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Podpora demokratické vlády proti stále agresivnější politice Pekingu je hlavním cílem cesty předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) na Tchaj-wan. Jen během neděle narušily tchajwanský prostor čtyři čínské válečné lodě a jeden vrtulník. Vyostřená je také diplomatická fronta.

Po ranním přivítání parlamentní mise z České republiky dostal Tchaj-wan smutnou zprávu. Honduras uzavřel své velvyslanectví a dle čínských instrukcí ho přesouvá do Pekingu. Počet diplomatických vztahů ostrova na nejvyšší úrovni se snížil na třináct. Útěchou Tchaj-peji může být, že spojenci i bez ambasád nebývale navyšují svou podporu vůči nátlaku komunistické Číny.

„Česká republika a Tchaj-wan sdílejí hodnoty úcty ke svobodě a demokracii. Jedním z jejich největších prosazovatelů byl prezident Václav Havel,“ řekl tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu. „Česká republika je jeden z největších přátel Tchaj-wanu, ne-li vůbec největší. A to myslím, že je zcela objektivní hodnocení,“ řekla Pekarová Adamová. Její výroky po příletu rozsáhle cituje i tchajwanská agentura CNA. „Českou republiku a Tchaj-wan dělí velká vzdálenost, ale sdílejí stejné základní hodnoty, a proto bude Česká republika stát při Tchaj-wanu,“ řekla šéfka sněmovny. Uvedla, že chce, aby obyvatelé Tchaj-wanu věděli, že Tchaj-wan není izolovaný a že má mnoho přátel v mezinárodním společenství, „z nichž jeden právě dorazil“, dodala.

Na návštěvě bude Pekarovou Adamovou podle zdroje Taipei Times po čtyři dny doprovázet předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun, aby se zdůraznila důležitost. Agentura CNA vyzdvihuje velikost české delegace, která čítá více než 150 lidí. Připomíná také, že se šéfka sněmovny v pondělí setká s prezidentkou Cchaj Jing-wen. Web Taipei Times uvádí, že Pekarová Adamová během své pětidenní návštěvy Tchaj-wanu ve středu podepíše společné prohlášení o legislativní spolupráci a v úterý promluví v tamním parlamentu.

Čína návštěvu odsoudila

Tchaj-wan se snaží udržet svou atraktivitu důrazem na moderní technologie – především na polovodiče, u kterých uspokojí dvě třetiny světové spotřeby. U nejvýkonnějších čipů to je dokonce devadesát procent. Zároveň je na hranici Číny jednou z opor svobodného světa.

Tři čtvrtě století po porážce nacionalistů generalissima Čankajška, jehož památník dominuje centru Tchaj-peje, je příkop mezi pevninskou Čínou a Tchaj-wanem hlubší než kdy předtím. Dopadá tam také dlouhý stín ruské agrese proti Ukrajině. Peking trvá na principu jedné Číny. V praxi to znamená, že se snaží Tchaj-wan izolovat a zabránit mu, aby udržoval diplomatické vztahy s jinými státy. Jakoukoliv vysoce postavenou návštěvu v Tchaj-peji považuje za překročení červené linie.

A právě i současnou návštěvu Pekarové Adamové čínské velvyslanectví v Česku ostře odsoudilo. „Čínská strana se vždy důrazně staví proti jakékoli formě oficiálních kontaktů mezi Tchaj-wanem a zeměmi, které mají diplomatické vztahy s Čínou,“ uvedla na svých webových stránkách ambasáda. „Předsedkyně Poslanecké sněmovny České republiky Markéta Pekarová Adamová trvala na takzvané návštěvě Tchaj-wanu, vážně porušila závazek České republiky ctít politiku jedné Číny a úmyslně poškodila politický základ čínsko-českých vztahů,“ dodala. 

Opačný účinek nátlaku

I přes odpor ale cest přibývá. Češi nejsou jediní, kteří Peking pobuřují. Studie amerického think tanku ale došla k závěru, že nátlak nefunguje. „Čínský nátlak je nejen do značné míry neúčinný, ale způsobuje Číně dlouhodobé strategické ztráty,“ uvedl autor studie z Centra pro strategické a mezinárodní studie (CSIS) Matthew Reynolds.

Více než česká delegace Peking momentálně dráždí blížící se zastávka tchajwanské prezidentky ve Spojených státech cestou do Jižní Ameriky. Washingtonu se vyhne, pravděpodobně se ale setká s předsedou Sněmovny reprezentantů. Čeká se rozruch a vojenské manévry podobné těm, které Peking předvedl po návštěvě Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu. Ostrov pro jistotu přijal pohotovostní plán.