Nahrávka je zmanipulovaná, tvrdí brazilský prezident. Brání se obvinění, že mařil vyšetření korupce

Brazilský prezident Michel Temer v sobotu označil nahrávku, která svědčí o tom, že chtěl brzdit vyšetřování velkého korupčního případu, za „zmanipulovanou“. Požádal proto nejvyšší soud, aby nahrávku prověřil a do té doby jeho vyšetřování zastavil. Temera v pátek generální prokuratura obvinila z maření vyšetřování korupční kauzy a celý skandál v zemi tento týden vyvolal další vládní krizi.

„Brazílie se nenechá vykolejit,“ citovala agentura Reuters z Temerova projevu. Od středy v ulicích měst největší latinskoamerické země demonstrují tisíce lidí za Temerovo odstoupení. Ve čtvrtek podali demisi dva ministři jeho vlády a podporu ztrácí prezident i v parlamentu. Temer vinu od počátku odmítá a odstoupit nehodlá.

Temer už v pátek o čtyřicetiminutovém záznamu rozhovoru prohlásil, že „tajně pořízená nahrávka přinesla opět přízrak politické krize zatím netušených rozměrů“. V sobotu pak vyjádřil podezření, že nahrávka, kterou pořídil šéf JBS, byla sestříhána, a vyzval nejvyšší soud, aby ji prozkoumal.

Ve čtvrtek nejvyšší soud Temerovo vyšetřování schválil. Prezident obvinění odmítá a prohlašuje, že z úřadu neodstoupí.

Pokud by Temer jako prezident skončil před vypršením svého volebního období, které končí 1. ledna 2019, převzal by vedení země předseda dolní komory parlamentu. Pokud by ten nemohl, stal by se dočasnou hlavou státu šéf Senátu. Třetí v nástupnictví je předseda nejvyššího soudu. První dva jsou podle brazilského tisku rovněž vyšetřováni kvůli korupci.