Nabídl jsem wagnerovcům, aby na Ukrajině dále bojovali, Prigožin byl proti, tvrdí Putin

Ruský lídr Vladimir Putin tvrdí, že po neúspěšné červnové vzpouře nabídl příslušníkům Wagnerovy skupiny, aby dále bojovali na Ukrajině pod vedením jejich skutečného velitele. Putin to prohlásil v rozhovoru, který v pátek otiskl ruský list Kommersant, napsala agentura Reuters. Stalo se tak podle Putina při setkání v Kremlu krátce po vzpouře. Proti návrhu se postavil šéf skupiny Jevgenij Prigožin.

Putin tvrdí, že wagnerovcům na setkání udělal mnoho nabídek včetně té, aby dále bojovali na Ukrajině pod stejným velitelem. „Nic by se nezměnilo. Byli by vedeni člověkem, který byl po celou dobu jejich skutečným velitelem,“ uvedl ruský vůdce. Neřekl však, zda bylo podmínkou, aby žoldnéři vstoupili do ruské armády. Proti takovému řešení byl podle Putina šéf skupiny Prigožin. „Mnozí (z wagnerovců v Kremlu) kývali, když jsem o tom mluvil,“ tvrdí Putin.

Podle deníku Financial Times zmíněným skutečným velitelem wagnerovců na Ukrajině je vysoký představitel skupiny Andrej Tročev.

Podle Putina je však nemožné, aby Wagnerova skupina dále pokračovala ve své aktuální podobě. „Neexistuje zákon o soukromých vojenských společnostech. (Wagnerova skupina) neexistuje,“ prohlásil Putin, podle kterého na přípravě příslušné legislativy musí zapracovat parlament.

Členové Wagnerovy skupiny se na konci června vzbouřili proti špičkám ruské armády. Kolona jejich vozů vyrazila na Moskvu. Vzpouru však během jednoho dne zastavili a jejich šéf Prigožin dostal nabídku odejít do Běloruska, aniž by byl v souvislosti se vzpourou obviněn. Podobnou nabídku dostali podle médií i další příslušníci žoldnéřské organizace. Jestli Prigožin v Bělorusku skutečně je, není jasné.