Na východě Španělska hoří. Sezona lesních požárů tam začala letos nezvykle brzo

Španělsko sužují požáry a rekordní teploty (zdroj: ČT24)

Přes čtyři tisíce hektarů lesa už zničil první letošní velký požár ve Španělsku. Na sedmnáct set lidí se muselo evakuovat. Hoří na východě země, v horách nad Valencií. Boj s plameny hasičům ztěžuje silný vítr a dlouhotrvající sucho. Sezona požárů, která poloostrovní stát trápí každoročně, začala neobvykle brzo.

Ačkoli jsou Španělé na takové zásahy zvyklí, poslední lesní požár na východě země se vymyká. Propukl už v prvních jarních dnech. Sílu mu dodala nízká vlhkost, teploty dosahující třiceti stupňů a silný vítr.

„Stav klimatické nouze není věcí budoucnosti, je to současná a také velmi naléhavá krize. Popírat ji není možné,“ komentuje španělský premiér Pedro Sánchez.

Úřady varují, že plameny se kvůli proměnám hospodaření s lesy šíří rychleji než dřív. Zasahují víc území a daleko častěji ohrožují obydlená místa. Z aktuálně postižené oblasti muselo utéct na sedmnáct set lidí.

„Ani jsme se nemohli převléct. A zvířata zůstala bez jídla,“ říká jedna z obyvatelek evakuované oblasti. „Bojíme se, až se vrátíme. Bude to hrůza,“ dodává další.

Obavy jsou na místě. Ve vesnicích, kterými požár už prošel, za sebou nechal zničená auta a neobyvatelné domy. Už loňský rok byl přitom nejhorší za uplynulé tři dekády. Požáry ve Španělsku zničily na 270 tisíc hektarů lesů – území velké jako dvě třetiny Zlínského kraje.