Na Marsu přistál čínský modul s robotickým vozítkem

Na Marsu poprvé přistál čínský vesmírný modul, oznámil prostřednictvím státní agentury Nová Čína vesmírný úřad CNSA. Modul přepravil na čtvrtou planetu sluneční soustavy robotické vozítko, které by mělo zkoumat její povrch.

Čínský modul přistál v 1:18 SELČ na planině Utopia Planitia, kam dopravil výzkumné robotické vozítko. Váží zhruba 240 kilogramů. Má šest kol a čtyři sluneční kolektory. Po povrchu Marsu se může pohybovat rychlostí 200 metrů za hodinu, napsala agentura DPA.

„Čína poprvé zanechala stopu na Marsu,“ uvedla agentura Nová Čína. Všem lidem, kteří se na misi na Mars podíleli, poblahopřál čínský prezident Si Ťin-pching. Podle něj se díky nim Čína posunula „na nejvyšší příčky planetárního výzkumu“.

Letos již na Marsu přistálo druhé umělé těleso vypuštěné ze Země. V únoru na planetě úspěšně přistál robotický průzkumník amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Spojené státy od roku 1976 uskutečnily devět úspěšných přistání na Marsu, první učinil modul sondy Viking 2. Ještě o pět let dříve dosáhla povrchu planety sovětská sonda. Krátce po přistání však přestala vysílat.