Na jihu Německa museli lidé přespávat ve vlacích, sníh ochromil dopravu

Silné sněžení způsobilo vážné dopravní potíže na jihu Německa. V Mnichově se zastavila povrchová městská hromadná doprava a v bavorské metropoli, ale i v Ulmu v Bádensku-Württembersku museli cestující přenocovat ve vlacích, které rovněž nejely. Mnichovské letiště je zavřené, a to až do nedělního rána.

V Mnichově v noci zkolabovala železniční doprava na průtahu centrem města od nádraží Pasing přes hlavní nádraží po východní nádraží. Nejezdí dálkové a regionální vlaky ani městská železnice S-Bahn. Správce infrastruktury Deutsche Bahn (DB) uvedl, že přerušil provoz i na mnoha tratích v okolí města kvůli stromům, které popadaly na tratě. Kvůli špatnému počasí nejezdí ani náhradní autobusová doprava.

Například ranní spoj ICE do Karlsruhe s odjezdem v 5:00 byl zcela zrušen, zatímco vlak do Hamburku vypravili železničáři až z Norimberka. V Norimberku, případně Stuttgartu začínají i další dálkové vlaky, které měly jet z Mnichova. Vlaky Mnichov–Praha jezdí až z Regensburku, dále na jih je provoz kvůli počasí zastaven.

Do večera se změnilo jen málo. Dálkové a regionální vlaky z Mnichova stále nejezdí, provoz S-Bahnu je velmi omezený, část linek nejezdí vůbec, část alespoň v centrální části Mnichova, kde jedou částečně pod zemí.

Následky sněžení v Mnichově
Zdroj: Felix Hörhager/ČTK/DPA

Kvůli přerušení dopravy strávili někteří cestující noc ve vlacích na mnichovském hlavním nádraží. Podobně dopadli i cestující v Ulmu, který leží na trati z Mnichova do Stuttgartu. Provoz na železnici se zastavil a dráhy upravily vlak, který přijel ze Stuttgartu, k provizornímu noclehu pro uvázlé cestující.

Počasí způsobilo problémy i na bavorských silnicích, kde se podle DPA stala řada dopravních nehod, z nichž naštěstí většina způsobila jen škody na vozidlech.

Mimo provoz je i mnichovské letiště. Dopoledne oznámilo, že se to nezmění nejméně do sobotního poledne, poté však avizovalo, že nebude přijímat lety nejméně do nedělního rána.

Rakouské dálnice jsou již sjízdné, silničáři apelovali, aby si řidiči brali do hor řetězy

Velké potíže způsobilo sněžení i v Rakousku. Kolabovala doprava, vypadávaly dodávky elektřiny. Dočasně uzavřen musel být kolem poledne i vnější vídeňský dálniční okruh A21. Dopoledne byla nesjízdná i A1 poblíž Salcburku a také A22 v Tyrolsku, všechny se ale již podařilo zprovoznit.

Rakouský automotoklub ÖAMTC varoval před zimními podmínkami zejména v severní části a na východním okraji Alp. Vyzval také všechny motoristy, aby s sebou do vyšších poloh bezpodmínečně brali sněhové řetězy.

V obci Dornbirn-Gütle na západě Rakouska zasypala půda uvolněná pod sněhovými přívaly části silnice a parkoviště u nočního klubu Conrad Sohm. Jeho hosté – přes devadesát lidí – museli uvnitř setrvat až do pozdního dopoledne.

V Tyrolsku se v sobotu ocitly bez elektřiny domácnosti v 19 obcích. Podle rozhlasové stanice ORF Radio Tirol bylo postiženo i alpské středisko Sölden.