Na hranici mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem vypukly přestřelky, píše Interfax

Na hranici mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem v noci na středu propukly přestřelky, informovala agentura Interfax. Pohraniční stráže obou zemí se navzájem viní z palby z minometů a dalších zbraní, ohlášeny byly dosud nejméně dvě oběti a několik zraněných.

Tádžická strana v prohlášení uvedla, že kyrgyzská pohraniční stráž začala nejprve bez předchozí provokace druhé strany v kyrgyzské provincii Batken pálit střelnými zbraněmi a minomety na pozice na území Tádžikistánu.

Dva příslušníci tádžické pohraniční stráže při střetu zahynuli a šest jich bylo zraněno, napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na správu v příhraničním městě Isfara. Zranění od úlomků dělostřeleckých min má i šest civilistů.

Podle kyrgyzské pohraniční stráže z minometů na její členy stříleli tádžičtí vojáci a při přestřelce byli zraněni dva příslušníci ozbrojených sil. Kyrgyzstán také od 14:00 místního času (10:00 SELČ) oznámil další incident na jiném místě provincie Batken, kde podle něj tádžická pohraniční stráž začala střílet na kyrgyzské vojáky. Další incident hlásily strany během dne.

Agentura Reuters připomíná, že podobné potyčky na kyrgyzsko-tádžické hranici jsou časté. Letos koncem dubna si konflikt o vodní zdroj na hranicích mezi těmito postsovětskými republikami vyžádal nejméně šest mrtvých a desítky zraněných. Země spolu sdílí přes 980 kilometrů dlouhou hranici, z níž oba státy dohodly a pevně stanovily jen asi 660 kilometrů, píše TASS. Obě země podporují Rusko, které letos v únoru zahájilo invazi na Ukrajinu.

Už v noci z pondělka na úterý násilnosti propukly na hranicích mezi Arménií a Ázerbájdžánem, dalšími bývalými republikami Sovětského svazu. Na obou stranách po nich zůstalo asi sto obětí, a jsou tak nejkrvavější od roku 2020.