Kyrgyzstán a Tádžikistán uzavřely příměří, úřady hlásí dva mrtvé

Nejméně dva lidé zemřeli a deset bylo zraněno v noci ze čtvrtka na pátek při ozbrojených střetech na hranicích Kyrgyzstánu a Tádžikistánu, tvrdí tádžické úřady. Počet raněných však může být podle dalších zdrojů vyšší. Obě středoasijské země informují, že se dohodly na příměří, stažení sil a koordinaci hraničních hlídek, reportuje agentura AFP.

„V rámci hraničního konfliktu bylo na tádžické straně zraněno deset osob, z toho šest vojáků a čtyři civilisté,“ uvádí tádžická bezpečnostní rada ve svém komuniké. Při střetu zemřel mladý muž, kterého „zabil minometný granát vypálený kyrgyzskými vojáky na jeho dvoře“, a řidič sanitky.

Soukromá tádžická tisková agentura Asia-plus píše, že raněno je dokonce sedmnáct Tádžiků. Na kyrgyzské straně bylo podle tamního ministerstva zdravotnictví nejméně jedenáct raněných. Úřady na jihozápadě Kyrgyzstánu evakuovaly na patnáct set obyvatel vesnic poblíž bojové linie.

„V současné době je situace na hranici mezi Tádžikistánem a Kyrgyzstánem stabilní, příčiny pohraničního konfliktu zkoumá společná komise sdružující kompetentní struktury obou stran,“ stojí v prohlášení tádžického Výboru národní bezpečnosti. Druhá strana dohodu potvrdila s dodatkem, že noc již byla klidná.

Hranice není přesně vyznačená

Mezi státy vypukly na konci loňského dubna potyčky kvůli sporu o vodní zdroj, které postupně přerostly v přestřelky. V červnu se prezidenti obou zemí domluvili na vytyčení hranic, nicméně incidenty se podle médií opakovaly.

Při bojích, nejhorších za dlouhá léta, zemřelo na obou stranách podle oficiálních údajů téměř šedesát lidí a skoro tři sta utrpělo zranění.

Pomezí obou států je dlouhodobě neklidné a konflikty jsou běžné. Pravidelně se do nich zapojují členové pohraničních stráží. Od sovětských dob totiž linie dělící sporná území není přesně vymezená a na mnoha místech prochází obtížně dostupným terénem.