Monzunové deště zabily za několik dní v Indii nejméně 66 lidí

Monzunové deště, které trvají již několik dní, zabily v Indii nejméně 66 lidí, uvedla agentura AFP s odvoláním na vládní představitele. V indické části Himálaje rovněž uvázly desítky zahraničních turistů, velká voda totiž přerušila silniční spojení. Kvůli hrozícím záplavám ve středu hlavní město Dillí zahájilo evakuaci stovek obyvatel.

V nejpostiženějším severním indickém státě Himáčalpradéš přívalové deště odnášely zaparkované automobily, ničily budovy a strhávaly mosty. O život v daném státě od soboty přišlo nejméně 33 lidí.

Zasahují i záchranné týmy, které se snaží pomoci asi čtyřiceti turistům, včetně třinácti Rusů a dvanácti občanů Malajsie, kteří uvázli v turistických destinacích společně s několika stovkami indických občanů, řekl ve středu agentuře AFP tamní policejní velitel. „Kvůli hustému sněžení a špatnému počasí je velmi obtížné je evakuovat,“ doplnil ho další z místních představitelů.

V sousedním státě Uttarákhand zemřelo v důsledku záplav nejméně dvanáct lidí, nejméně deset dalších ve státě Paňdžáb a jedenáct v nejlidnatějším státě Uttarpradéš.

Evakuace obyvatel v Dillí

Hlavní město Dillí ve středu zahájilo evakuaci stovek obyvatel kvůli riziku záplav, protože rekordní srážky zvýšily hladinu vody v řece protékající městem, uvedly tamní úřady.

Řeka Jamuna již a zaplavila několik přilehlých oblastí v hlavním městě s 20 miliony obyvatel, uvedl hlavní ministr Arvind Kejriwal. Ve středu si lidé žijící v provizorních domech u řeky naložili svůj majetek na kola a traktory a přesunuli se do některého z 2500 pomocných táborů zřízených ve městě.

„Hladina vody stále stoupá a v současné době panuje situace podobná povodním… je pravděpodobné, že bude dále stoupat,“ řekl Kejriwal novinářům, když žádal obyvatele žijící v blízkosti řeky, aby opustili své domovy.

Podle oficiálních údajů monzunové srážky v Indii přesáhly v prvním červencovém týdnu normál o dvě procenta. Změny klimatu mají podle expertů vliv na četnost a závažnost záplav a sesuvů půdy, které jsou jinak v Indii pro období monzunů běžné. Monzunové deště od června do září představují sedmdesát až osmdesát procent ročních srážek v jižní Asii.