TÉMA

Himálaj

Zájem o zájezdy do Himálaje byl letos rekordní. Vysokohorským turistům je nejčastěji okolo padesáti let

Na zájezdy do Himáláje jezdí rekordní počty turistů, zájem strmě stoupá u klientů ve věku okolo 50 let. České televizi to potvrdily oslovené cestovní kanceláře, které zájezdy pořádají. Podle nich si starší klienti nejčastěji plní své dětské sny. S vyšším počtem cestovatelů roste i počet zranění. Některé pojišťovny tak řeší nárůst případů zranění z vysokohorské turistiky právě v Himálaji i o více než polovinu ročně. Výjimkou pak nejsou ani ty smrtelné.
27. 12. 2023|

Indickým záchranářům se podařilo vytáhnout všech 41 zasypaných dělníků

Indickým záchranářům se podařilo vytáhnout všech 41 dělníků, kteří před více než dvěma týdny uvázli v zasypaném silničním tunelu, informovala agentura Reuters s odkazem na místní úřady. Jen před několika hodinami záchranáři dokončili šachtu ke skupině, která pod zemí strávila 17 dní. Záchranáři pak dělníky vytáhli skrze ocelové potrubí o průměru 90 centimetrů.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 16:40|

Indičtí záchranáři se začali provrtávat k uvázlým dělníkům shora

Indičtí záchranáři se v neděli začali provrtávat k dělníkům uvázlým ve zříceném tunelu na severu Indie shora. S odvoláním na místní činitele to píše agentura Reuters, která o den dříve uvedla, že vertikální vrtání je druhým plánem, jak se ke 41 dělníkům dostat. Záchranné práce se zkomplikovaly poté, co se poškodil vrtací stroj a úřady v sobotu oznámily, že se záchranáři pokusí provrtat přes posledních deset metrů trosek ručně.
26. 11. 2023|

Nepálský šerpa zkolaboval v Himaláji. Česká výprava mu pomohla

Je to příběh o záchraně lidského života v drsných podmínkách. Česká výprava pomohla nepálskému šerpovi, který zkolaboval při výstupu na horu Ama Dablam v Himálaji. Horský průvodce přežil díky rychlé odborné pomoci a přivolání vrtulníku. Ten jej transportoval do nemocnice.
19. 11. 2023|

Monzunové deště zabily za několik dní v Indii nejméně 66 lidí

Monzunové deště, které trvají již několik dní, zabily v Indii nejméně 66 lidí, uvedla agentura AFP s odvoláním na vládní představitele. V indické části Himálaje rovněž uvázly desítky zahraničních turistů, velká voda totiž přerušila silniční spojení. Kvůli hrozícím záplavám ve středu hlavní město Dillí zahájilo evakuaci stovek obyvatel.
12. 7. 2023|
Doporučujeme

Himálajských ledovců rapidně ubývá. Tání může připravit o vodu téměř dvě miliardy lidí

Ledovce v pohořích Hindúkuš a Himálaj by do konce století mohly ztratit až 75 procent svého objemu, pokud nebudou výrazně omezeny emise skleníkových plynů. Tání může zvýšit pravděpodobnost nebezpečných záplav a sesuvů lavin a postupně omezit dostupnost pitné vody pro takřka dvě miliardy lidí, varuje zpráva Mezinárodního střediska pro integrovaný rozvoj horských oblastí (ICIMOD).
21. 6. 2023|

Nejméně čtvrt metru. Zvýšení hladiny moří kvůli tání grónského ledovce je už nevyhnutelné, varuje výzkum

Podle nového výzkumu už tají grónské ledovce natolik, že i kdyby se podařilo změnu klimatu zcela zastavit, stejně by došlo ke zvýšení hladiny moří nejméně o 27 centimetrů.
1. 9. 2022|

V Nepálu našli trosky letadla, které se v neděli zřítilo s 22 lidmi na palubě

Záchranáři již našli všech dvaadvacet těl obětí letecké nehody, která se stala v neděli v Nepálu. Informovala o tom agentura Reuters. Soukromé letadlo se zřítilo v odlehlé oblasti na severozápadě země.
30. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 05:00|

Ledovce na Mount Everestu tečou před očima. Za třicet let zmizel led, který vznikal tisíce roků

Podle nové studie způsobuje změna klimatu výrazné tání nejvyššího ledovce na Mount Everestu. Rychlost změny je za dobu pozorování nejvyšší a může ohrozit celý region.
18. 2. 2022|

Tání ledovců v asijských velehorách zrychluje, mohou za to teplejší léta

Ledovce v asijských velehorách v posledních letech tají mnohem rychleji než dříve. Příčinou jsou rostoucí letní teploty, ukázal mezinárodní výzkum. Podle studie už tají ledovce i v těch nejvyšších horách, kde se ještě donedávna zvětšovaly. Vědci varují, že to může mít negativní dopad na lidské osídlení v celé oblasti.
8. 7. 2021|

Vědci v Indii vypustili do volné přírody dvanáct ohrožených prasat zakrslých

Vědci v Indii vypustili do volné přírody dvanáct ohrožených prasat zakrslých, nejmenších prasat na světě. Snaží se tím zvýšit počet divoce žijících exemplářů tohoto druhu, který už byl v minulosti považován za vyhynulý. V budoucnu by jich v přírodním parku Manas chtěli vypustit dalších šedesát, napsala agentura AFP.
28. 6. 2021|

Himálaj zaplavily monzunové deště, v Nepálu způsobily povodeň

Silné monzunové deště, které se v úterý přehnaly nad Bhútánem, vzaly život nejméně deseti lidem a jejich následky tvrdě zasáhly i nedaleký Nepál. Srážky rozvodnily řeky v nepálském regionu Sindhupalchok, pohřešováno je sedm osob, s evakuací zde musely pomáhat vrtulníky a do odlehlé oblasti míří ozbrojené síly.
17. 6. 2021|

Čeští horolezci, kteří zdolali sedmitisícovku Baruntse, se vrátili domů

Dva čeští horolezci, kteří jako první zdolali novou cestou himálajskou sedmitisícovku Baruntse, se po více než šesti týdnech vrátili domů. Marek Holeček a Radoslav Groh na hoře strávili neplánovaně čtyři dny navíc. Uvěznila je tam totiž sněhová bouře. Trasu severozápadní stěnou nazvali Nebeská past.
12. 6. 2021|

Čeští horolezci, kteří uvázli pod vrcholem himálajské sedmitisícovky, jsou v bezpečí. Po čtyřech dnech je vyzvedl vrtulník

Přes problémy s covidem v základním táboře pod Mount Everestem se řadě výprav podařilo překonat očekávání. A šťastný konec má i nedobrovolné dobrodružství českých horolezců pod himálajskou horou Baruntse.
30. 5. 2021|

V asijských velehorách v příštích desetiletích výrazně vzroste riziko záplav, varují vědci

Změna klimatu zřejmě způsobí, že se v asijských velehorách v důsledku tání ledovců výrazně zvýší počet jezer. Obyvatelé okolních oblastí tak budou čelit rostoucímu nebezpečí ničivých povodní. Varovnou předpověď přinesla nová studie, kterou publikoval časopis Nature Climate Change. Podle vědců je v tomto ohledu potřeba rychlých politických akcí a mezinárodní spolupráce.
10. 5. 2021|

Po zřícení ledovce a záplavách zemřelo v Indii nejméně 18 lidí

Záchranáři na severu Indie pátrají po více než dvou stovkách lidí, kteří se pohřešují od neděle, kdy odlomený kus himálajského ledovce způsobil záplavy. Záchranné týmy dosud nalezly 18 těl. Většina z obětí a pohřešovaných jsou zaměstnanci dvou vodních elektráren, které byly při povodni také zasaženy.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 14:34|

Nepřízně počasí se nebojím, říká veslař, který se znova pokusí přeplout z USA přes Atlantik do Evropy

Na člunu s vesly a bez motoru jen sám s vlastními silami se pokusil Milan Světlík přeplout ze Spojených států přes Atlantik do Evropy. Zdolal skoro tisíc kilometrů, když přišla několikadenní bouře, a tak se o to samé pokusí za pár měsíců znova. A jak uvedl v pořadu Události, komentáře, největší obavu nemá z počasí, ale ze selhání techniky.
5. 12. 2020|

Ledovec na Mount Everestu se zmenšuje. Na vodě z Himálaje je přitom závislá pětina lidstva

Rozloha ledovců na Mount Everestu a v jeho okolí se od 60. let zmenšila. Takové je zjištění dvouměsíční vědecké expedice, o němž informoval specializovaný magazín One Earth. Vědci také poprvé potvrdili přítomnost mikroplastů ve sněhu ležícím na nejvyšší hoře světa.
23. 11. 2020|

Indie zakázala desítky čínských aplikací. Škodí prý „svrchovanosti a bezpečnosti státu“

Indie zakázala 59 převážně čínských mobilních aplikací včetně TikToku firmy ByteDance a WeChatu společnosti Tencent. Jde zatím o nejdůraznější krok zaměřený proti Číně v online prostoru od doby, co mezi oběma zeměmi tento měsíc vypukla pohraniční krize v oblasti Himálaje.
29. 6. 2020|

Čína i Indie stáhnou síly ze sporné oblasti v Himálaji. Rusko nechce hrát roli prostředníka

Čínští a indičtí armádní představitelé se na pondělních jednáních po pohraničním střetu v Himálaji, který skončil smrtí nejméně dvaceti vojáků, shodli na krocích potřebných pro uvolnění napětí v této sporné oblasti. Moskva mezi oběma zeměmi nehodlá hrát roli prostředníka, uvedl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov po úterní videokonferenci se svým čínským a indickým protějškem.
23. 6. 2020Aktualizováno23. 6. 2020, 15:19|

Čína a Indie po pondělním střetu sníží napětí na hranici v Kašmíru

Čína se s Indií domluvila na tom, že obě země co nejdříve uvolní napětí na sporné hranici v himálajském Kašmíru. Při pondělním střetu s čínskými vojáky na jednom z přechodů tam totiž zemřelo dvacet příslušníků indických jednotek. Média mluví také o nejméně 45 mrtvých nebo zraněných čínských vojácích, Peking ale ztráty dosud nepotvrdil. Ministři zahraničí obou zemí se domluvili na diplomatickém řešení.
17. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 20:04|

Indická a čínská armáda se střetly ve sporné oblasti Himálaje. Zemřelo dvacet vojáků

Při pondělním incidentu na sporné hranici s Čínou zemřelo dvacet indických vojáků. S odvoláním na indickou armádu o tom informovala agentura Reuters. Předchozí zprávy agentury hovořily o dvanácti mrtvých. Indický ministr zahraničí si ohledně konfliktu volal se svým čínským protějškem a shodli se na diplomatickém řešení.
16. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 16:52|

Sloni se přesunují do velehor, ukázal výzkum v Indii. Žene je tam člověk i klima

Sčítání slonů v indickém státě Uttarákhand přineslo pozoruhodné výsledky. Ukázalo totiž, že se tlustokožci přesouvají do čím dál vyšších hor a pronikají už dokonce i do Himalájí. Zde byli pozorování ve výškách kolem 1500 metrů nad mořem.
15. 6. 2020|
Doporučujeme

Změny klimatu v mapách: Antarktida jako souostroví a moře v Berlíně

Změny klimatu způsobené z velké části lidským vypouštěním skleníkových plynů proměňují planetu a s ní i podmínky pro život. Některé posuny se nejlépe ukazují na mapě: tání ledovců, stoupání hladiny oceánu, posun klimatických pásem nebo hrozba sucha. Začít je potřeba u teploty. Mezi lety 2006 až 2015 byla průměrně vyšší téměř všude ve srovnání s obdobím 1850 až 1900, jak ukazuje následující mapa.
19. 5. 2020Aktualizováno23. 5. 2020, 07:08|