Vědci v Indii vypustili do volné přírody dvanáct ohrožených prasat zakrslých

Vědci v Indii vypustili do volné přírody dvanáct ohrožených prasat zakrslých, nejmenších prasat na světě. Snaží se tím zvýšit počet divoce žijících exemplářů tohoto druhu, který už byl v minulosti považován za vyhynulý. V budoucnu by jich v přírodním parku Manas chtěli vypustit dalších šedesát, napsala agentura AFP.

Prase zakrslé (porcula salvania) dorůstá výšky 25 centimetrů a délky 65 centimetrů. Je tedy velké přibližně jako menší kočka. Dospělé prase váží v průměru osm až devět kilogramů. Žije na vlhkých loukách porostlých vysokou trávou a do poloviny dvacátého století se hojně vyskytovalo na úpatí Himálaje v Indii, Nepálu a Bhútánu.

Obavy z úplného vyhynutí

Populace těchto malých prasat se v šedesátých letech minulého století začala velmi rychle zmenšovat kvůli mizejícímu přirozenému prostředí. Odborníci se dokonce domnívali, že tato zvířata zcela vyhynula. Několik se jich ale našlo v roce 1971 na severu Indie a poslední známé žijící exempláře našli vědci v roce 1993 v přírodním parku Manas.

Šest prasátek se stalo základem odborného chovu, ve kterém jich dnes žije přes sedmdesát, a dalších zhruba 140 bylo za poslední roky vypuštěno zpět do volné přírody.

„Tentokrát jsme vypustili sedm samců a pět samic. V dalších čtyřech letech jich chceme vypustit dalších 60, aby si opět mohla vytvořit divokou populaci,“ řekl agentuře AFP jeden z vědců, kteří se podílí na záchranném programu. Jeho cílem je také péče o přirozené prostředí prasat zakrslých.