Indičtí záchranáři se začali provrtávat k uvázlým dělníkům shora

Indičtí záchranáři se v neděli začali provrtávat k dělníkům uvázlým ve zříceném tunelu na severu Indie shora. S odvoláním na místní činitele to píše agentura Reuters, která o den dříve uvedla, že vertikální vrtání je druhým plánem, jak se ke 41 dělníkům dostat. Záchranné práce se zkomplikovaly poté, co se poškodil vrtací stroj a úřady v sobotu oznámily, že se záchranáři pokusí provrtat přes posledních deset metrů trosek ručně.

Vertikální vrtání potrvá asi sto hodin, uvedli indičtí činitelé. Z nedělní zprávy Reuters nicméně není jasné, zda úřady upustily od snahy dostat se k uvězněným mužům skrze zbývající trosky horizontálně, anebo zda se k nim snaží dostat z obou směrů souběžně.

Dělníci, kteří pracovali na budování dálničního tunelu v Himálaji, čekají na pomoc už dva týdny. Podle úřadů jsou v pořádku, mají přístup ke světlu, kyslíku, vodě, jídlu a lékům.

Vařenou stravu mají od chvíle, kdy se k nim počátkem týdne podařilo dostat větší potrubí a skrze něj mimo jiné čočku, zeleninové kari či chléb. Na místě je více než tucet lékařů včetně psychiatrů, kteří s muži hovoří a sledují jejich zdravotní stav.

Psychologové jim doporučují, aby prováděli lehká jógová cvičení, procházeli se po dvoukilometrovém prostoru, kde jsou uvězněni, a aby spolu neustále mluvili. Podle jednoho ze záchranářů jim úřady poslaly dva mobilní telefony a paměťové karty, na kterých jsou filmy a elektronické hry. Skutečnost, že tunel je uzavřený troskami, udržuje muže v teple, podotkla agentura Reuters.

Rozestavěný silniční tunel o délce 4,5 kilometru ve státě Uttarákhand se propadl v neděli 12. listopadu při sesuvu půdy. Tunel má tvořit součást významné silnice propojující různá hinduistická poutní místa. Muži, kteří uvázli v tunelu, jsou převážně dělníci z chudých států na severu a východě Indie pracující za nízkou mzdu, napsal Reuters.