Mohutná bouře zasáhla Krym. Podle ukrajinských představitelů spláchla část ruské obranné linie

Bouře v oblasti Černého moře zasáhla okupovaný Krymský poloostrov a jih Ruska. Kvůli nepříznivému počasí zemřel jeden člověk, téměř půl milionu obyvatel se ocitlo bez elektrického proudu. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka bouře poškodila ruské obranné linie, které okupanti na Krymu vybudovali v obavě před hrozbou ukrajinského vylodění. Bouře zasáhla i území Ukrajiny pod kontrolou Kyjeva, tam způsobily komplikace také sněhové vánice.

Podle ruské státní agentury TASS bouře zaplavila silnice, vyvrátila stromy a strhla elektrické vedení na nelegálně anektovaném Krymu. Obyvatelé západní části poloostrova se kromě přerušených dodávek elektřiny potýkají i s nefunkčním ústředním topením. V akváriu v Sevastopolu kvůli bouři zahynulo asi osm stovek exotických ryb a dalších zvířat. Ve městě podle portálu Nexta nefunguje hromadná doprava.

Předseda krymského sněmu Vladimir Konstantinov podle médií prohlásil, že tak silný vichr a vlnobití ani pamětníci nepamatují, šlo o hotový „konec světa“, kdy „obrubníky létaly jako oblázky“.

Několik krymských regionů kvůli bouři, které řečtí meteorologové přezdívají Bettina, vyhlásilo výjimečný stav. Je nejsilnější zaznamenanou bouří za posledních šestnáct let s rychlostí větru dosahující 144 kilometrů v hodině, uvedla pro agenturu TASS Taťjana Ljuběcká z okupačního krymského odboru pro monitorování životního prostředí, kterou do funkce jmenovala Moskva. Podle Nexty měly vlny dosáhnout až desetimetrové výše.

Na jihu Ruska bouře zaplavila letovisko Soči, strhla střechu pětipatrové budovy v Anapě a poškodila domy a školy v Kubáni. Počasí také zastavilo nakládku ropy v přístavu Novorossijsk.

Odplavené zákopy

Heraščenko, který na síti X informoval o následcích bouře na základě zdrojů z místních médií, tvrdí, že poškodila ruské zákopy na březích poloostrova. „Bouře spláchla na okupovaném Krymu zákopy, které (ruská) armáda vykopala na plážích,“ napsal Geraščenko na X. „Podle informací krymských médií v Jevpatorii voda spláchla obrannou linii na pobřeží, ženijní budovy a palebná postavení.“

Jedno z videí zveřejněné Heraščenkem komentoval obranný analytik H. I. Sutton. „(Ruská) obrana na plážích Krymu je těžce zasažena bouří, její velká část byla pravděpodobně odplavena,“ napsal.

Moskva tyto informace nekomentovala.

Vánice na Ukrajině, v Oděse umrzli tři lidé

Počasí komplikuje také dopravu na Ukrajině, kde úřady kvůli sněhovým vánicím uzavřely čtrnáct silnic. Ze závějí silničáři a policisté vyprostili 840 vozidel. Výpadky elektřiny postihly obce v šestnácti z 24 oblastí země, uvedl v pondělí na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na ministra vnitra Ihora Klymenka a další představitele.

Nejhorší je podle ministerstva vnitra situace na severu a jihu Oděské oblasti, kde závěje dosahují výše až 1,5 metru. Uvázli v nich autobusy s cestujícími. K likvidaci následků vánic nasadili silničáři obrněné transportéry, napsala agentura Unian.

Přímo v Oděse nalezli policisté tři mrtvé, kteří nejspíše umrzli na ulici, doplnil na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na ministra vnitra Ihora Klymenka a další představitele. 

V Karpatech na západě Ukrajiny zuří bouře provázená silným větrem a prudkým poklesem teplot na osmnáct stupňů Celsia pod nulou, viditelnost je téměř nulová, napsal Unian s odvoláním na horskou záchrannou službu.

Úřady vyzvaly obyvatele, aby raději nevycházeli z domu a neusedali za volant, dokud se počasí nezlepší.