Máme plán na likvidaci Kim Čong-una, připustil oficiálně Soul

Jižní Korea má stále v pohotovosti elitní jednotky vojáků, které jsou v případě hrozby z KLDR připraveny zlikvidovat severokorejského vůdce Kim Čong-una. Během veřejné debaty v parlamentu to potvrdil jihokorejský ministr obrany Han Min-ku.

Všeobecně se předpokládalo, že Jižní Korea má plán tohoto typu v záloze, ministrova upřímnost přesto mnohé překvapila. „Jižní Korea má k dispozici plán pro využití velice přesných střel k zlikvidování zařízení nepřítele stejně jako jednotky elitních vojáků, které by byly schopné okamžitě zlikvidovat vůdce,“ dodal Han Min-ku.

Podle něj je tento plán připraven pro případ „nejhoršího možného scénáře“ - situace, kdy by Jižní Koreji hrozil od Kimova režimu jaderný útok.

Severní Korea provedla další jaderný test
Zdroj: Reuters

Jak poznamenal server CNN, Jižní Korea po 9. září, kdy KLDR provedla svůj dosud nejsilnější jaderný test, zostřila vůči svému sousedovi rétoriku. Tento týden navíc komunistický režim úspěšně otestoval novou verzi raketového motoru schopného nést mezikontinentální balistickou střelu. Soul se obává, že KLDR už připravuje další jaderný test.

  • KLDR provedla během 18 let vlády Kim Čong-ila 18 raketových testů. Během pouhých čtyř let, kdy je u moci jeho syn Kim Čong-un, došlo k 25 testům.

Spojené státy v demonstraci podpory Soulu vyslaly tento týden ke společné korejské hranici dva strategické bombardéry schopné nést jaderné zbraně. „Aliance je každým dnem silnější a my jsme stále připraveni bránit a zachovat bezpečnost na Korejském poloostrově a v celém regionu,“ řekl jeden z velitelů amerického letectva v Jižní Koreji generálporučík Thomas Bergeson.

  • 9. října 2006 - KLDR provedla první test jaderné bomby. Podle zahraničních seizmických měření exploze odpovídala výbuchu dvou až 12 kilotun trinitrotoluenu (TNT). Nyní se síla odhaduje na jednu kilotunu. Japonci epicentrum otřesů lokalizovali poblíž přístavu Čchongdžin. RB OSN schválila sankce vůči KLDR, která to označila za vyhlášení války.
  • 25. května 2009 - KLDR oznámila, že provedla druhý podzemní jaderný test v oblasti, kde komunistický režim poprvé vyzkoušel jadernou zbraň v říjnu 2006. Síla jaderné zkoušky odpovídala výbuchu až 20 kilotun TNT. Výbuch byl přibližně stejně silný jako atomová bomba, kterou v roce 1945 svrhly Spojené státy na japonské město Nagasaki. Vědci v květnu 2009 upřesnili sílu výbuchu na 2,35 kilotun TNT.
  • 12. února 2013 - Severní Korea uskutečnila svůj třetí pokusný jaderný výbuch. Podle jihokorejského ministerstva obrany výbuch odpovídal síle až devíti kilotun TNT, což je zhruba poloviční síla pumy Fat Man, kterou v srpnu 1945 svrhly USA na Nagasaki.
  • 6. ledna 2016 - KLDR sdělila, že provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy. Ohnisko bylo deset kilometrů pod zemí v blízkosti jaderné střelnice Pchunggje, výbuch odpovídal síle asi sedmi kilotun TNT.
  • 9. září 2016 - Severní Korea oznámila, že provedla svůj pátý jaderný test. Množství energie uvolněné při výbuchu odpovídalo podle agentury Jonhap přibližně deseti kilotunám.