Lidé na internetu prodávali videa mučených opic. Vyšetřuje je policie

Horizont ČT24: Brutální gang mučitelů opic odhalen (zdroj: ČT24)

Médii otřásá případ brutálního týrání opic. Novináři z britské stanice BBC pomohli rozplést síť mučitelů, kteří natáčí se zvířaty zvrácená videa a na internetu je prodávají zájemcům z celého světa. Investigativní práce jim zabrala víc než rok. Policie už kvůli kauze vyšetřuje dvě desítky lidí napříč celým světem včetně Británie i Spojených států.

Sklad v srdci ostrova Jáva se stal vězením mláďat makaků. Mezi nimi je i Mini, opičí otrok, který se stal proti své vůli hvězdou zvrácených videí. Nahrávky jeho mučení umisťoval majitel na YouTube. A není sám. Materiály s trpícími nevinnými zvířaty mají i tisíce zhlédnutí a staly se výnosným businessem.

Existují videa, kde mučitelé zvířatům řežou prsty, bijí je kladivem, hází s nimi o zeď koupelny a nakonec je i zabijí. Násilný obsah se z velké části přesunul z YouTube do soukromých chatovacích skupin na Telegramu.

V jedné z nich, která nese jméno Opičí klec, bylo na 400 uživatelů. Pomáhal ji provozovat Američan, který se skrýval pod přezdívkou Mučící král. Nakoupil stovky záznamů, a to i od majitele Mini. Za jedno video mu uživatelé zaplatili až několik stovek dolarů.

„Jsem jen člověk. Chcete vidět ošklivé věci s opicemi. Můžu vám to dát, ale všechno má svoji cenu,“ popisoval své podnikání distributor videí Mike McCartney.

Zadržela ho policie a za svoji minulost se stydí. Úřady teď vyšetřují po celém světě další lidi zapletené do sítě tyranů opic. Třeba ve Spojeném království zadržely už tři ženy.

Mini se podařilo zachránit, někteří opičí spoluvězni ale takové štěstí neměli. Jejich majitel, kterého policie vyšetřuje, zabil na 20 makaků. Podobných zvířecích obětí v rozsáhlé komunitě ale existuje zřejmě mnohem víc.